Kláštery v Českém Krumlově získaly cenu Presta

Zdroj
Václav Koblenc
Vložil
ČTK
21.04.2017 08:25
Ostrava

České Budějovice - Dvě ceny získal dnes v soutěži Presta - stavba jižních Čech obnovený areál českokrumlovských klášterů. Památku ocenil hejtman Jiří Zimola (ČSSD) a zvítězila i v kategorii rekonstrukcí. Jedenáctičlenná porota rozdala v soutěži, kam se přihlásilo 45 staveb, šest hlavních cen Presta a osm uznání. Ceny se předávaly za léta 2014 až 2016.


Komplex českokrumlovských klášterů minoritů a svaté Kláry z poloviny 14. století se otevřel v listopadu 2015. Obnova trvala přes pět let, stála téměř 327 milionů korun. "Cenu uděluji za zodpovědný a důsledný postup v celém investičním procesu, kterým se zpřístupnilo historické dědictví a tím zvýšilo kulturní povědomí. Areál je vynikající prací dvouletého období od poslední Presty a ukazuje, jak lze za využití státních a městských peněz revitalizovat historické prostory a nabídnout je k využívání," řekl ČTK Jiří Zimola, jenž klášterům udělil cenu hejtmana Inspira.

Jako ocenění práce obrovského týmu vnímá cenu tajemník českokrumlovského městského úřadu Radim Rouče. "Podařilo se nám vdechnout památce život, a to způsobem, který neslouží jenom ubytování, ale je to společensko - kulturně vzdělávací instituce. Jsme rádi, že máme v Českém Krumlově rozšířenou nabídku pro domácí turistiku a rodiny s dětmi," řekl ČTK Rouče.

Mezi novostavbami zvítězily Lesy ČR s budovou krajského ředitelství v Českých Budějovicích. "Dominuje jí působivý průhled z nástupní haly přes prosklenou zasedací místnost do lesa a krajiny," uvedli porotci.

Rezidence U Kapličky v Českých Budějovicích se 100 byty vyhrála v kategorii Rodinné domy a bytové stavby. Porotci vyzdvihli to, že jde o architektonicky zdařilý komplex, jemuž vévodí kruhové nároží ulic, kde se prolínají obě odlišně tvarovaná křídla budovy. Jako nejlepší vodohospodářskou a ekologickou stavbu zvolili opravu jezu Čejna na Nežárce v Jarošově nad Nežárkou na Jindřichohradecku, jenž má nově i rybí přechod.

Okružní křižovatka Nové Roudné v Českých Budějovicích dostala cenu Presta za atypické řešení, které do jednoho celku začlenilo i točnu konečné a nástupní zastávky MHD včetně chodníku. Další cenu Presta získal obnovený sportovně rekreační areál pod stadionem Míru v Táboře.

Čestná uznání mají obnovený areál staré vodárny v Českých Budějovicích, dům Štěpánka Netolického v Třeboni, sportovní přístav Hluboká nad Vltavou, průmyslový areál Stavoklima v Homolích na Českobudějovicku nebo regenerace českobudějovického sídliště Máj.

Ceny Presta - prestižní stavba jižních Čech se předávaly podeváté. Dostávají je stavbaři a architekti z kraje. Cílem je představit stavebnictví na jihu a podpořit jeho rozvoj. "Mám pocit, že poslední dobou tohle řemeslo upadá, a je na nás, abychom jeho kvalitu zvyšovali a ukazovali, co děláme dobře: krásné a dobré stavby," řekl předseda českobudějovické pobočky Českého svazu stavebních inženýrů Roman Šubrt.
0 komentářů
přidat komentář

Související články