Tachov požádal o dotace na opravu monumentální jízdárny Světce

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
12.04.2017 10:20
Tachov

foto: http://www.baroko2015.cz/

Tachov - Tachov požádal o evropskou dotaci 60 milionů korun na obnovu a využití jízdárny Světce, která je od roku 2010 národní kulturní památkou. Kompletní dokončení rekonstrukce přijde na více než 70 milionů korun, řekl ČTK starosta Tachova Jiří Struček (ČSSD).


"Žádost jsme podali v březnu. Dotace z evropského programu IROP (z výzvy určené na národní kulturní památky a památky UNESCO) by měla činit 60 milionů Kč," řekl starosta. Rozhodnuto má být nejpozději do podzimu. Peníze půjdou i na expozice, tedy na muzeum bylinkářství, starou kovárnu a byt kováře, dále na zázemí pro účinkujících, restauraci, byt správce a sklady. Využijí se všechny prostory památky.

Sedmnáct let trvající oprava stála více než 70 milionů. Byla vyřešena statika, je nová střecha, okna a sociální zařízení. Město, kraj a ministerstvo kultury dávají každý rok na rekonstrukci budovy kolem dvou milionů korun.

V jízdárně se konají od jara do podzimu koncerty, výstavy, noční a pravidelné prohlídky, promítání v kinokavárně, ale také mistrovství mysliveckých ohařů a leteckých modelářů. Jízdárnu loni navštívilo přes 6000 lidí, zájem o ni mají i filmaři.

"Zhruba 155 let stará monumentální jízdárna byla ještě v roce 1999 odsouzena k záhubě, nyní je obdivovaným skvostem," řekl Struček. Ve stejný rok schválili zastupitelé rozhodnutí, že město jízdárnu zachrání. Tehdy tam byly jenom ruiny. Stavbu držel pohromadě unikátní krov a strop.

"V pseudorománské jízdárně je použita směs stylů s cílem, aby byla velkolepá a reprezentativní, jak si to přál generál Windischgrätz, český šlechtic a rakouský polní maršál," řekl průvodce a kastelán tachovského zámku Pavel Voltr. V jízdárně, postavené v modernějším stylu po vzoru o 135 let starší vídeňské, byl původně ve sklepě byt kováře či podkovárna a panstvo mohlo zajíždět přímo do jízdárny kočáry, na začátku 20. století i prvními automobily. V přízemí byl prostor pro koně.

Město přichystalo na sobotu 22. dubna k Mezinárodnímu dni památek a sídel mimořádné prohlídky jízdárny. Lidé mohou od 14:00, 15:00 a 16:00 nahlédnout do všech zrekonstruovaných prostor. V neděli 28. května tam zazpívá Eva Urbanová a zahájí tak XV. ročník letního hudebního festivalu Dveře jízdárny dokořán.
0 komentářů
přidat komentář

Související články