Archikultura v Ostravě uvede tchajwanskou a finskou architekturu

Vložil
ČTK
10.04.2017 15:00
Ostrava

Ostrava - Festival architektury, designu a umění Archikultura v Ostravě představí tchajwanskou a finskou architekturu. Řešit ale bude i budoucí využití volné plochy v centru Ostravy u náměstí Edvarda Beneše. Přehlídku, která začne 11. dubna, pořádá Galerie výtvarného umění Ostrava. ČTK to dnes řekla její mluvčí Kateřina Mertha.

"Dva měsíce budou v Ostravě k vidění práce architektů z celého světa. Tchajwanská a finská architektura bude prezentována v ostravském Domě umění. Umění a design zase ve Výstavní síni Sokolská 26 a Industrial Gallery,"
uvedla. Do devátého ročníku festivalu se může aktivně zapojit i veřejnost vlastními návrhy i debatami o podobě a funkci Náměstí Edvarda Beneše v centru města, řekla Mertha.

V Galerii výtvarného umění v Ostravě pořadatelé festivalu připravili dvě výstavy, které představí významné osobnosti ze světa architektury tchajwanského současného architekta Chuang Šeng-jüanga a finského Alvara Aalta. Ctitel propojení tradiční japonské architektury a finského lidového stavebnictví zemřel v roce 1976. Ukázky z děl obou architektů budou v Ostravě vystaveny do 4. června.

"Umění a design bude zase zastoupen ve Výstavní síni Sokolská 26 a v Industrial Gallery výstavami Reinharda Roye, který se věnuje geometrické abstrakci,"
uvedl jeden z organizátorů festivalu Jaroslav Němec. Tuto expozice si lidé mohou prohlédnout od 10. dubna do 12. května, ve Výstavní síni Sokolská 26 ještě o týden déle.

Součástí přehlídky se stane i Festival pro náměstí v centru Ostravy. Náměstí Edvarda Beneše v místě bývalého Německého domu oživí kulturní akce, do kterých se po celý duben může aktivně zapojit veřejnost. "Společně s procházejícími lidmi budeme vytvářet lavičky a pocitové mapy i diskutovat o tom, jak by mělo náměstí vypadat," řekl další z pořadatelů Tadeáš Goryczka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články