Developer v brněnském Bronxu rekonstruoval dům, byty pronajímá

Vložil
ČTK
07.04.2017 07:35
Brno

Brno - Společnost RC Europe dnes otevřela v Brně v Bratislavské ulici zrekonstruovaný dům proti Muzeu romské kultury. Jde o jeden z mnoha developerských projektů, které postupně proměňují takzvaný brněnský Bronx. Na rozdíl od ostatních investorů společnost 67 nových bytů neprodává, ale pronajímá. Investici do domu vnímá jako dlouhodobou, řekl ČTK ředitel společnosti pro ČR Josef Ondrůšek.


Lokalita obývaná z velké části romskými obyvateli se začala proměňovat ze zanedbané čtvrti zhruba před deseti až 15 lety a řadu let zde panuje čilý stavební ruch. Staré domy se rekonstruují či demolují a stavějí nové. Jen v Bratislavské je takových míst několik, dále na Cejlu, na Francouzské, Přadlácké a některých dalších. Investorem je jak město, tak soukromé společnosti. "Čtvrť se pomalu probouzí. Spousta nemovitostí už je opravených. Sázíme na to, že je to blízko do centra a stále se to bude zlepšovat. Budou se opravovat další domy a nepřizpůsobiví si najdou jiné lokality," míní Ondrůšek.

Investor dům koupil jako neobydlený ve velmi špatném stavu zhruba před třemi lety, odvezl několik desítek tun odpadu, který byl v domě a na dvoře navezený. Za desítky milionů korun objekt přestavěl, ponechal pouze nosné zdi, ke čtyřem patrům přistavěl další dvě a nabízí byty od velikosti 1+kk až po 2+1. Nejlevnější vyjde na 6500 korun za měsíc plus 2000 za energie, nejdražší byty nabízí za 15.000 až 16.000 korun bez energií. "Nabízíme je šest týdnů a 22 bytů už je pronajatých," uvedl Ondrůšek.

Mezi klienty jsou převážně mladí lidé, ale také například manažeři, kteří bydlí jinde, ale chtějí v Brně přespávat ve svém bytě. "Zájem je i ze strany důchodců, kteří měli velký byt a už ho nemohli finančně utáhnout," popsal klientelu Ondrůšek. Byty se nabízejí zařízené i nezařízené, eventiálně částečně zařízené. "Snažíme se klientům maximálně vyjít vstříc," doplnil Ondrůšek. Lidé si mohou například také objednat úklid bytu.

Společnost RC Europe podniká v oblasti realit pro bydlení, administrativu i pro komerční využití. V Brně provozuje například RC Palace, což je bývalá pošta v Poštovské ulici.

V brněnském Bronxu se aktuálně staví například byty ve Francouzské ulici, jedná se o bytový dům Domino a rezidenci French Corner. V Bratislavské se proti Úrazové nemocnici staví polyfunkční dům. Město zrekonstruovalo několik domů, které se pronajímají, nebo slouží jako azylové bydlení, magistrát plánuje další. Úměrně všem novostavbám a opravám rostou v této lokalitě i ceny nájmů a bytů a již řadu let nepatří k nejlevnějším v Brně.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Developer v brněnském Bronxu
jirka
07.04.17 05:46
bydlení s nepřízpusobivými občany
Hodaňová Alena
30.05.18 10:20
zobrazit všechny komentáře

Související články