Messnerovo muzeum nabízí monolitický povrch i skvělou akustiku

Vložil
Tisková zpráva
15.03.2022 11:40
Rockfon

Zaha M. Hadid

Na vrcholku známého lyžařského střediska Kronplatz v severoitalských Dolomitech vzniklo poslední horské Messner Mountain Museum (MMM). Toto unikátní muzeum, které je doslova zakousnuté do skály, bylo zasvěceno odkazu horolezců, kteří psali historii tradičního alpského horolezectví.

Muzeum navrhla dvojice ve světě uznávaných architektů Zaha Hadid a Peter Irmscher. Budova muzea více než respektuje své přirozené prostředí, tedy skalnaté hory. Přechod mezi muzeem a sousedícími skalami je proto naprosto plynulý s maximálním ohledem k okolní krajině.

Splynutí s horami

Hlavní architekt Irmscher se ve svém návrhu inspiroval samotnými horami, přičemž jejich hrubou venkovní strukturu dokázal úspěšně přenést i do interiéru muzea. Tím zachoval maximální vizuální kontinuitu tohoto prostředí. "Ano, tento projekt byl od samého počátku koncipován tak, aby propojil venkovní prostředí s interiérem," dodává Irmscher.

A protože je toto místo vyhledávaným cílem nejen lyžařů, ale i horských turistů, byla akustika jedním z klíčových bodů celého projektu.  "Bylo nám jasné, že hosté budou do našeho muzea přicházet se svým lyžařským vybavením, které samozřejmě produkuje spoustu hluku," uvedl Irmscher. "Abychom si s tímto problémem poradili, konzultovali jsme náš projekt s akustickým inženýrem. Snahou bylo vytvořit z muzea MMM Corones tiché a klidné místo, což se nakonec podařilo," dodává.

Zjemnění povrchů

Protože se architekti nechtěli vzdát svého monolitického pojetí vnitřního designu, rozhodli se pro ROCKFON® Mono® Acoustic, který se skvěle hodí k charakteru hor a současně pomáhá zlepšit akustiku tvrdých povrchů. "Trendem současné architektury je využívání surových materiálů a jednolitých povrchů. ROCKFON Mono Acoustic tento trend následuje a navíc dává možnost vylepšit akustiku celého prostoru," dodává Irmscher.

S výsledkem jsou architekti jednoznačně spokojení. Více než 1 000 m² plochy ROCKFON Mono Acoustic jim dalo možnost zrealizovat svůj umělecký koncept a současně si poradit i s náročnou akustikou, která je obvyklým problémem všech monolitických staveb.    

Více na www.rockfon.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články