Útulné ubytování ve vesmíru - sen nebo budoucí realita?

Vložil
ČTK
28.09.2006 14:35
Německo

Darmstadt

Darmstadt - Vesmírný turista si pohodlně lenoší v posteli. Nafukovací polštář ho přidržuje, takže může klidně spát vleže i bez zemské přitažlivosti. Jeden astronaut si v sanitární buňce dává příjemnou sprchu vodní párou, další na sobě pracuje v tělocvičně a posiluje svaly, které ve stavu beztíže obvykle slábnou. Takový komfort ještě během mezinárodních kosmických letů neexistuje. Jak nedávno referoval astronaut Thomas Reiter z paluby vesmírné stanice ISS: práce ve stísněném prostoru není žádný med.

To by se mohlo změnit. V neposlední řadě kvůli turistům, kteří vesmír teprve objevují a kvůli svým cestám musí sáhnout hluboko do kapsy. Studenti architektury na technické univerzitě v německém Darmstadtu každopádně tento trend nechtějí zaspat. Navrhli obytné moduly, které mají astronautům i turistům pobyt v kosmu zpříjemnit.
"Scénář komfortní vesmírné turistiky je sice vizionářský, ale realizovatelný. Za 30 let se může stát skutečností," věří architekt Marc Flick. Navrhl spolu se studentem architektury Paulem Gottou vesmírný byt "Versatile Tank" ("Univerzální kontejner"), ten bude od konce září k vidění na výstavě "Dobrodružství vesmírných cest" v oblastním muzeu v Mannheimu.
Zatím musejí vesmírní rekreanti v kosmu rezignovat na standard, na který jsou zvyklí, jak to ukazuje například nedávný let Anousheh Ansariové k vesmírné stanici ISS. Ta za vesmírné dobrodružství zaplatila 20 milionů dolarů (440 milionů korun) a splnila si svůj dětský sen. S některými "zbytečnosti" ale nemohla na palubě počítat, jediným nadstandardem, který jí posádka tvořená pěti muži dopřála, je samostatná ložnice. "Na ISS nejsou žádné sprchy, jen vlhčené ručníky. Pro vesmírné turisty je důležité, aby žili stejně jako astronauti. Touží po zážitku, ne po luxusním ubytování," tvrdí Markus Landgraf, analytik Evropského střediska pro kosmické operace (ESOC).
Futuristický vesmírný příbytek s názvem "Univerzální kontejner" má mít podobu kola pro stav beztíže o průměru 7,2 metru. Je v něm osm místností včetně tělocvičny, knihovny a kuchyně. Model tohoto bytu bude viset na stěně ve vstupní hale muzea a pomalu se otáčet. Pro návštěvníky bude k dispozici i rampa, z níž si budou moci model prohlédnout. "Měli by si umět představit, že ve vesmírném bytě sami bydlí," vysvětluje Flick. Jeho kolegyně Vera Martinezová doplňuje: "Pomalý pohyb kola má naznačit stav beztíže."
Studenti vidí budoucnost optimisticky. "Dnes stojí při vesmírných letech s posádkou v popředí technická stránka věci, a ne člověk," říká Gotta. V budoucnu ale bude nepředstavitelné, aby turisté před galaktickým letem měsíce trénovali výdrž a fyzickou kondici stejně jako astronauti. "Musejí to mít pohodlnější a i bez tréninku se musí ve stavu beztíže dlouho cítit dobře." A k tomu může architektura rozhodujícím způsobem přispět.
Vize komfortních vesmírných lodí zatím vždy ztroskotaly především na vysoké ceně. "Každý kilogram, který je na palubě navíc, stojí peníze. Náklady na start nosných raket totiž enormně rostou," říká Landgraf. Proto si je také jist, že komfortu se budou muset astronauti vzdát i v budoucnu. Studentské práce ale přesto mohou být důležité. Odborník na fyziku totiž počítá s tím, že úkolem mezinárodních kosmických letů může být vybudování stanic na Měsíci nebo na Marsu, kde pak budou vědci vždy několik měsíců provádět svoje výzkumy. "Pro ně a pro jejich rodiny by tedy mohlo být budoucí pohodlné ubytování zcela zásadní."
0 komentářů
přidat komentář