Klášter Kladruby u Stříbra chystá rekonstrukci

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
03.04.2017 18:40
Praha

Kladruby - Kompletní rekonstrukce části staré prelatury a starého a nového konventu a příprava nových návštěvnických tras čeká v příštích letech Klášter Kladruby u Stříbra. Národní kulturní památka uspěla s žádostí o dotaci na projekt nazvaný Život v řádu. Z EU dostane 100,34 milionů korun a dalších 17,7 milionu bude hrazeno ze státního rozpočtu. Letos se budou připravovat výběrová řízení a provozu památky by se zatím stavba neměla dotknout, do konce roku 2020 ale musí být dokončena, řekl ČTK ředitel českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec.


Kromě nových návštěvnických okruhů vzniknou také prostory pro kulturní aktivity a didaktické programy a výtah. Klášter, který si loni prohlédlo na 19.000 lidí, se tak otevře víc než dosud. Kdysi honosná stavba nebyla od zrušení řádu v roce 1785 až do druhé poloviny 20. století náležitě udržovaná a její části jsou nyní ve velmi špatném technickém stavu.

Návštěvníci se od sezony 2021 dočkají dvou nových tras. "Otevřeme jednu klášterní a jednu, která se bude jmenovat Knihovna Windischgrätzů. Klášterní trasa bude mapovat život řádů benediktinů, takže její součástí budou barokní cely, nemocniční cela, konventní kaple, barokní lékárna, noviciát, rajský dvůr konventu a další expozice," popsal kastelán Milan Zoubek. Většinu z těchto míst dosud návštěvníci nemohou navštívit. Památce zatím chybí ukázka každodenního života mnichů. Druhá trasa se bude věnovat působení rodu Windischgrätzů v Kladrubech a vojenským řádům.

Většina z peněz půjde přímo na stavební práce, mnohem menší část pak na restaurování, případně kopie části mobiliáře a vznik expozic. Stavební práce zahrnují opravy podlah, omítek či odstraňování příček. Ty nyní například přerušují ambitovou chodbu, která vede kolem celého nového konventu. Po opravě se i tam podívají návštěvníci. Kastelán navíc plánuje, že konventní kaple by mohla být volně přístupná jako duchovní prostor.

Bývalý benediktinský klášter byl založený před 900 lety. Jeho dominantou je kostel přestavěný architektem Janem Blažejem Santinim, další významnou stavbou je nový konvent od Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Plánovaná rekonstrukce se nebude týkat kostela, dotkne se ale provozu památky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články