Živé náměstí - pozvánka na workshop v Neratovicích

Zdroj
Eva Kubjátová, Nezevli jen tak
Vložil
Tisková zpráva
30.03.2017 07:35
Happening nebo architektura? Co probudí k životu náměstí mezi paneláky a železnicí? Takové a další otázky si budou klást organizátoři a účastníci neratovického workshopu, který pořádají Piána na ulici s Nezevli jen tak. Společně se studenty a místními budou navrhovat a tvořit skrze děje, výsledkem bude jeden ideální den na živém náměstí v měřítku 1:1.

Pokud byste si chtěli představit neratovické náměstí, máme pro vás tři nápovědy – zeleň, mládí a chemii. O Neratovicích se říká, že jsou zelené, takže si přimyslete hodně, ale opravdu hodně travnatých ploch a stromů. Patří k těm nejmladším městům u nás, takže v klidu zapomeňte na zdobná průčelí historických budov a můžete začít přemýšlet, co je nahradilo. Určitě to bylo něco, co se výtečně hodilo na ubytování nově příchozích pracovních sil do chemického gigantu Spolana po druhé světové válce. Rovnou vám prozradíme, že přes celé prostranství jezdí vlak, protože trať se zastávkou mezi paneláky přece jen nebývá zvykem. Přidejme parkoviště, kašnu a jsme doma – vítejte na náměstí Neratovicích!

Během první navrhovací části 21.-23. dubna 2017 vzniknou nápady na to, jak celý prostor uchopit, definovat a oživit. Úkolem v druhé části 26.-29.června bude tyto myšlenky překlopit do skutečnosti a uspořádat na poslední den workshopu happening, který bude modelovou situací fungujícího veřejného prostoru. Výsledkem celé akce bude ideální – živé náměstí v Neratovicích 1:1. Cestu k němu nebudou tvořit jen hmotné zásahy, spíše naopak - ty by měly být jen podpůrnými prvky pro děje, které chceme nastartovat.

Klíčová je spolupráce s místními, protože právě kombinace nezaujatého pohledu studentů a uživatelské zkušenosti místních může vést k originálnímu řešení na míru reálným potřebám lokality. Cílem je maximálně vtáhnout místní obyvatele do dění, vyvolat mezi nimi diskusi a podnítit jejich nadšení a zájem o prostor, kolem kterého každý den jen procházejí. Skrze nový zážitek jim chceme otevřít oči, nabídnout jiný úhel pohledu na rutinně známé místo a ukázat, že právě tohle místo mezi paneláky a železnicí by mohli mít vážně rádi.
Workshop je pořádaný ve spolupráci s městem Neratovice a za podpory Nadace Proměny Karla Komárka – děkujeme!
Piána na ulici + Nezevli jen tak

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články