Soud: Brno pochybilo, tendr k opravě vily Tugendhat není v pořádku

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
27.09.2006 17:30
Brno

Brno - Brněnský magistrát pochybil ve výběrovém řízení na projektovou dokumentaci k rekonstrukci vily Tugendhat, z tendru měl kvůli nesplnění požadavků vyřadit vítězné sdružení firem, což neučinil. Krajský soud v Brně dnes zrušil dvě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle nichž byla soutěž v pořádku. Vyhověl tak žalobě tří architektů, kteří ve výběrovém řízení skončili druzí. ÚOHS se musí tendrem zabývat znovu, může se ale také obrátit na Nejvyšší správní soud.

    Vila, která je na seznamu světového dědictví UNESCO a od roku 1994 patří městu Brno, čeká na generální opravu několik let. Co přesně dnešní verdikt znamená pro rekonstrukci vily, není jasné. ÚOHS čeká na písemné rozhodnutí soudu. "Zatím tedy nelze nic bližšího říci," uvedl náměstek předsedy ÚOHS Kamil Rudolecký. Magistrát se k rozhodnutí vyjádří nejdřív v pátek, řekl ČTK primátorův náměstek Miroslav Hošek s tím, že rada dnes vyčlenila na rekonstrukci 170 milionů korun.
    Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal u ÚOHS požadovali vyřazení vítězného sdružení firem Omnia, Archatt a Archteam z výběrového řízení. Společnosti neměly v obchodním rejstříku zapsány činnosti, které by jim umožňovaly projekt připravit. Potřebné kvalifikační předpoklady prokázali pouze subdodavatelé, které si společnosti najaly.
    Antimonopolní úřad návrh dvakrát zamítl. Vyhodnocení zakázky podle něj bylo v souladu se zákonem, protože stačí, když firma doloží kvalifikační předpoklady svého subdodavatele. V daném případě tedy nebyl důvod vybraného uchazeče ze soutěže vyloučit, míní ÚOHS.
    Právní zástupce architektů Petr Schlesinger to odmítá. Podle něj porušily zákon radnice i antimonopolní úřad. Senát krajského soudu to dnes potvrdil. "Sdružení firem nemá právní subjektivitu, každý člen vystupuje sám za sebe. Proto je nezbytné, aby každý z nich sám předložil osvědčení o autorizaci," uvedl soudce Jaroslav Tesák.
    Antimonopolní úřad teď může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle Rudoleckého se ale ÚOHS ve větší části případů ztotožní s rozhodnutím krajského soudu. "V případě, že úřad uzná argumenty soudu, vydá rozhodnutí. Nemohu ale předjímat výsledek rozhodnutí, protože tato situace se na úřadě ještě neřešila," uvedl.
    Projekt na rekonstrukci vily je už podle Hoška hotový. Radní dnes navíc schválili upravené výdaje na rekonstrukci na 170 milionů. Původně se mluvilo o 112 milionech, později až o 200 milionech. Částku teď ještě musí schválit říjnové zastupitelstvo, doplnil Hošek. Potom už jen zbývá vybrat dodavatele stavby. Zda bude magistrát s opravami čekat na rozhodnutí ÚOHS, nechtěl Hošek komentovat.
    Ve vile se bude opravovat téměř všechno, včetně staticky narušených základů. Památkáři chtějí vilu ze 30. let uvést do původní historické podoby. Plánují například rukodělnou výrobu kování, umyvadel a dalších částí mobiliáře přesně podle původních plánů a z původních materiálů.
    Vilu Tugendhat v brněnských Černých Polích navrhl v roce 1928 světoznámý německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Stavba je podle odborníků unikátní prostorovou koncepcí, výběrem materiálu i zařízením interiéru. Stavba by měla mít po rekonstrukci podobný ráz jako pražská Müllerova vila.


> Soud dnes posoudí verdikt ÚOHS k zakázce na opravu vily Tugendhat [27.9.2006]
> Brněnští radní schválili navýšení peněz na opravu vily Tugendhat [8.9.2006]
> Oprava vily Tugendhat se kvůli věrnosti detailů prodraží [11.8.2006]
> Rekonstrukce vily Tugendhat má začít na podzim [16.6.2006]
> Sympozium MATERIALITA s podporou společnosti Xella [24.5.2006]
> Vilu Tugendhat čeká oprava, dosavadní přípravy mapuje výstava [15.5.2006]
0 komentářů
přidat komentář

Související články