Galicia Nueva – klenot Novohradu s high-tech stíněním

Vložil
Tisková zpráva
05.04.2017 07:00
Galicia Nueva, tedy Nová Halič, je výjimečná stavba. Deset let rekonstruovaná kulturní památka renesančně-barokního zámku v jihoslovenské Haliči se otevřela pro veřejnost v roce 2016.

Majitele budovy vedla snaha zachovat kus historie pro budoucí generace. Na zámku se nyní nachází hotel s wellness, zámecká restaurace, kavárna a vinárna. Vše je zasazeno do překrásné krajiny jižního Slovenska, kousek od maďarských hranic.

Historická odbočka

Počátky Haličského zámku lze vystopovat až do 12. století. Zámek patřil až do 16. století jednomu z nejstarších uherských rodů  Forgáčovcům. Zámek přetrpěl řadu dějinných zvratů. Od roku 1993 byl zámek bez vlastníka a chátral až do roku 2005, kdy jej koupil soukromý investor. 

Zámku vévodí sloupová vstupní hala s nejrozsáhlejší freskovou výzdobou na území dnešního Slovenska.  K zámku patří také francouzský park s rozáriem.  Právě masivní sloupová vstupní hala se ukázala jako největší oříšek. Její prosklená kupole je sice velkolepá, proudí přes ní do haly příval denního světla a je tak impozantním místem, v průběhu dne se však sklo nahřívá, do haly prostupuje horko a přímé sluneční záření. Atrium má úctyhodných 500 m² plochy a vysoké je 15 m. 

Technické řešení

Byli jsme osloveni dodavatelem konstrukce střechy, abychom dodali stínění, a tento projekt se nám stal další výzvou. Pro zastínění atria jsme použili systém TESS 512 od anglické firmy Guthrie Douglas, která vyrábí patentované stínící systémy.

Unikátní naddimenzované systémy jsou schopny zastínit nadstandardní plochy. Přes 30 let zkušeností ve vývoji a implementaci napínacích systémů umožňuje GD zastínit v podstatě jakýkoliv povrch - horizontální, vertikální, šikmý, zahnutý, tvarovaný či extrémně velké skleněné plochy a fasády. Vše s inženýrskou precizností vývoje a výroby přímo ve Warwicku.

Automatické stínicí systémy umožňují dosahovat maximální úrovně energetické úspory a komfortu. Oproti pevným hliníkovým stínícím systémům (například typ louvre) nebo barevným okenním foliím se stínicí technika stahuje a roztahuje dle potřeby uživatelů a venkovních podmínek. 

Délka systémů na zámku Halič se pohybovala od 10 - 18 m. TESS 512 je horizontální stínicí systém pro terasy a atria bez mohutného podpěrného rámu. Není napínán, takže je možné opatřit tento systém jakýmkoliv potahem - ať už exteriérovým screenem nebo interiérovým screenem či variantami polyesteru, Trevíry apod. Tento systém může zastínit až 100 m². Je subtilní, při zatažení jsou viditelné pouze tenké podpůrné kabely. Fixuje se ve dvou bodech na každé straně otevírání, bez bočního vedení či kotvení.

TESS 512 je praktické řešení pro extrémně velké prostory, kde je elegance, styl a funkčnost zásadním požadavkem. Fixační profily je možné lakovat do jakékoliv RAL barvy. Ovládání je pouze motorické - ať už dálkovým ovládáním nebo napojeným na centrální pulty ovládání, samozřejmostí jsou také motory s možností napojení na systémy chytrého řízení.

TESS 512 je skutečně unikátní - až 100 m² bez robustních struktur, profilů, konstrukcí. Pouze fixační profily a válce pro navíjení kabelů.

Naši technici spolupracovali při návrhu řešení přímo s anglickým výrobcem a byli přítomni při celé fázi implementace - od návrhu přes výrobu až po montáž. Tým specialistů strávil na montáži v Haliči celkem přes dva týdny intenzivní práce. Část instalace se prováděla již za provozu restaurace, takže práce byly prováděny pouze v nočních hodinách. Až 100 kilogramové systémy byly taženy na lanech do 15m výšky, pracovalo se na pojízdném lešení a opatrnost byla na místě - již byly položeny podlahy z benátského mramoru.

Výsledkem je harmonie a čistota tvarů - baldachýnový systém ladí s celkovou atmosférou prostoru - doplňuje jeho velkorysost a luxus. Je taktní - vzhled neruší, pouze doplňuje a jakoby levituje nad obědvajícími hosty. Vzdušnost a elegance - to je celkový dojem z atria v Haliči.

Technické informace

Typické použití Světlíky, prosklené střechy, veřejné prostory
Tvar Klasický čtverec
Poloha Horizontální
Vodící systém ø 6 mm nerezové kabely
Šířka 2000 mm - 6000 mm
Vyložení ≤ 18000 mm
Maximální plocha ≤ 100 m²
Povrch RAL - prášková barva




Detaily projektu

Název: Zámek Galicia Nueva
Investor: Imet, a.s. Košice
Cena projektu: 14,3 mil EUR, 3 mil z fondů EU a ostatních fondů
Dodavatel systémů: Bohemiaflex CS, s.r.o. a Guthrie Douglas
www.bohemiaflex-cs.cz
www.bohemiaflex.com
https://cestovanie.aktuality.sk/clanok/20388/halicsky-zamok-z-chatrajucej-ruiny-je-dnes-skvost-regionu/
0 komentářů
přidat komentář

Související články