Bruntál připravuje rekonstrukci atria historické budovy Petrin

Vložil
ČTK
26.03.2017 11:45
Bruntál

foto: Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Bruntál - Bruntálská radnice připravuje rekonstrukci atria historické a památkově chráněné budovy Petrin, kde dnes sídlí Centrum vzdělávání Petrin. V budoucnu má prostor sloužit například i pro venkovní školní výuku či divadelní představení. Vznikne tam proto i jeviště a hlediště. Celkem město počítá, že projekt vyjde na tři miliony korun. Rekonstrukce celého objektu z roku 1926 skončila před dvěma lety a stála okolo 76 milionů korun. ČTK o záměru informoval mluvčí radnice Jiří Ondrášek.


S ohledem na skutečnost že Petrin je od roku 2002 památkově chráněný, všechny plány město musí konzultovat se zástupci památkové péče. "Určitě nebude plocha atria vybetonovaná, jak bývá u podobných staveb obvyklé," uvedl Michal Kafura z oddělení investic a správy majetku. Dodal, že se neplánuje ani návrat k původní travnaté ploše.

"Usilujeme o to, aby atrium plnohodnotně sloužilo všem subjektům, které v budově sídlí,"
doplnil. Historickou budovu využívá základní a mateřská škola, knihovna a centrum volného času. Vnitroblok bude po opravě sloužit k venkovní školní výuce a například i pro pořádání kulturních akcí. Návrhy počítají s takovým uzpůsobením, které by mimo jiné plnilo funkci hlediště a jeviště. Uvažuje se také o instalaci osvětlení pro večerní využití atria.

"Plánujeme zde se střediskem volného času, mateřskou školou a knihovnou uskutečňovat vzdělávací a kulturní aktivity. Pokud se nám společně se zřizovatelem podaří tento projekt zrealizovat, bude to velký přínos nejen pro centrum vzdělávání, ale pro celé město,"
ředitelka základní školy Petrin Milena Zatloukalová

Předběžné náklady na plánovanou rekonstrukci atria jsou necelé tři miliony korun. Město bude usilovat o dotaci. V případě, že ji nezíská, bude atrium opravovat z vlastních prostředků.

Budova Petrin je z historického a architektonického hlediska jednou z nejvýznamnějších staveb v Bruntále. Postavena byla v roce 1926 a sloužila jako německý chlapecký seminář. Ta 2. světové války tam sídlilo vojenské velitelství Wehrmachtu. Postupně tam pak fungovalo i gymnázium, ústav pro zdravotně postižené, vojenská i běžná škola. V roce 2013 začala rozsáhlá rekonstrukce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články