Opravu první části budějovické Lannovy třídy završila fontána

Vložil
ČTK
26.09.2006 20:00
České Budějovice

České Budějovice - Opravu první části Lannovy třídy, která patří k nejrušnějším ulicím v centru Českých Budějovic, dnes završilo otevření fontány na začátku této komunikace. Moderní architektura je poctou knížeti Hirzovi, rytíři českého krále Přemysla Otakara II., jenž město roku 1265 založil. Za první etapu rekonstrukce třídy město zaplatilo asi 29 milionů korun, z nichž fontána stála 1,7 milionu.

    "Je to symbolická pocta architektu Hirzovi, který vytýčil historický půdorys Českých Budějovic, tedy světoznámý čtverec náměstí," řekl dnes ČTK architekt Zdeněk Urbanec, který je tvůrcem podoby celé Lannovy třídy. Obdobná fontána vznikne po dokončení všech prací na konci ulice a stane se branou do města.
    Urbanec použil sklo, které představuje pergamen se záznamem o založení města, kámen a dvě řady vodních prvků. "Jsou jako dvě řeky, Vltava a Malše, na jejichž soutoku Budějovice leží. Celé je to obklopeno hlínou jako krajinou," dodal architekt, který fontánu vytvořil jako interaktivní městský prvek. Je pouze mírně vyvýšená nad terénem, sklo je ale vícevrstvé, takže by podle Urbance mělo odolat běžnému vandalismu, prostor navíc monitorují kamery.
    Celá rekonstrukce ulice měla být hotová do konce června, stavbu fontány ale zbrzdil výběr její podoby. "Měli jsme návrhy asi od tří sochařů, byly to však všechno spíš klasické kašny, které se nám do toho moderního prostoru zdály hodně těžkopádné," řekla ČTK náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová.
    Proto nakonec město oslovilo architekta Urbance. "Výsledkem je čisté, moderní řešení, možná u konzervativnějších lidí vyvolá i rozporné reakce, ale konečně i o tom by umění trochu mělo být. Myslím, že do moderní pěší zóny se tento prvek velice hodí," míní náměstkyně.
    Rekonstrukce Lannovy třídy je jednou z největších investic města letošního roku. Ulice je hlavní spojnicí mezi náměstím a nádražím, její oprava bude pokračovat příští rok a vyžádá si zhruba 100 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář