O osudu zámku Buštěhrad se bude rozhodovat zřejmě v červnu

Zdroj
Sandra Bejšáková
Vložil
ČTK
13.03.2017 08:30
Brno

zdroj: Středočeský kraj
Buštěhrad - O osudu zámku Buštěhrad na Kladensku se bude rozhodovat zřejmě v červnu. Město, kterému patří opravená část, kde sídlí městský úřad, oficiálně požádalo kraj o druhou, chátrající část. Žádost o bezúplatný převod město doplnilo dalšími materiály. Město by zámek chtělo opravovat na etapy s pomocí dotací, prostory by měly sloužit například různým spolkům, seniorům, uvažuje se také o oslovení vysoké školy ke spolupráci, řekla ČTK starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.


Starostka by se ještě v březnu měla zúčastnit jednání majetkové komise, která se jako první krajská instituce bude osudem zámku zabývat. "Věřím, že se domluvíme," uvedla Javorčeková. Pokud komise převod doporučí, projednají návrh krajští radní, v případě schválení pak ještě musí rozhodnutí potvrdit zastupitelé, což by bylo pravděpodobně na jejich červnovém zasedání.

Finálně ještě není o případném využití rozhodnuto, bude záležet na podobě vypsaných dotací, které by měl Buštěhrad šanci získat. Stabilizace střechy, krovů a dalších prvků byla provedena už před několika lety a podle starostky není třeba okamžitě nic staticky zajišťovat. "Ten objekt je v tomto ohledu stabilizovaný," řekla.

Město hospodaří zhruba se čtyřicetimilionovým rozpočtem, z něj by v budoucnu muselo financovat i spoluúčast na dotacích, což budou řádově minimálně miliony korun. Město loni investovalo mimo jiné do opravy fasády severní části zámku, na opravu čekají i další prostory ve střední části budovy. V přízemí městské části zámku má po úpravách začít fungovat infocentrum.

Buštěhradští zastupitelé rozhodli o podání žádosti o převod na začátku letošního března. Podle vedení města by soužití s dalším majitelem zámku mohlo přinášet v budoucnu problémy. Nedávno o něj projevil zájem například ukrajinský investor, který v něm chtěl vybudovat hotel.

Rekonstrukci zchátralé části buštěhradského zámku prosazoval bývalý středočeský hejtman David Rath (tehdy ČSSD), který byl nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami, včetně té na opravu Buštěhradu. Loni pražský vrchní soud rozsudek zrušil. Minulé vedení kraje chtělo na opravu zámku využít evropské dotace, ale kvůli změně dotační politiky to podle bývalého hejtmana Miloše Petery (ČSSD) nebylo možné. Cena oprav se odhaduje na 100 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články