Rekonstrukce fasády "zlaté kapličky" začne zřejmě na jaře

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
26.09.2006 09:55
Praha

Praha - Na jaře příštího roku má začít generální oprava fasády historické budovy Národního divadla v Praze. Je značně oprýskaná a některé části jsou uvolněné. Podle správního ředitele české první scény Tomáše Heinzela průzkumy ukázaly, že trhliny nejsou jen záležitostí omítky, ale jdou až na zdivo. Přitom od šestileté generální rekonstrukce objektu uplynulo jen dvaadvacet let.

    "Od jara se nám podařilo posunout jednání s  ministerstvem kultury, kde jsme řešili podmínky zadávací dokumentace a hlavně způsob provedení jednotlivých prací. Minulý týden jsme otevřeli obálky s  nabídkami uchazečů o první etapu opravy fasád. Tou se rozumí severní strana, tedy ta s hlavním vchodem ke kavárně Slavia, plus oprava všech balkonů a lodžií," řekl Heinzel ČTK. Podle něj se nabídky uchazečů pohybují pod limitem, který si divadlo stanovilo jako maximum pro tyto práce.
    "Současně připravujeme výběrové řízení na druhou etapu, která zahrne zbývající fasády. Časově rozvrhnout ji budeme muset tak, abychom příliš nezatěžovali diváky, okolní dopravu i veřejnost," uvedl. Pokud vše půjde podle plánu a nenastane nějaké zdržení výběrového řízení, kdy se například některý z neúspěšných uchazečů odvolá, Heinzel předpokládá, že s opravou by se mohlo začít na jaře, hned jak to dovolí klimatické podmínky. Eventuálně by napřesrok mohla začít i  etapa druhá.
    Souběžně s tím by Heinzel v příštím roce rád dořešil opravu dvou sousoší trig na střeše historické budovy. "Tyto práce by měly navazovat na rekonstrukci fasád. Přestože na tom s ministerstvem kultury pracujeme společně, zbývá upřesnit financování těchto akcí," dodal. Rozpočet první etapy by měl činit 48 milionů; celkové náklady na opravu fasád se budou pohybovat kolem 160 milionů Kč.
    Podle Heinzela se pokračuje v průzkumu trig. Žádný z nich však nehovoří o tom, že by stav těchto sousoší bezprostředně kohokoli ohrožoval. "Oprava je však nutná," dodal.
    Budova na nábřeží Vltavy je obklopena rušnou dopravou a vedle počasí se negativně na ní podepsala blízkost řeky. Za bývalého režimu se pospíchalo a některé technologie podle Heinzela nebyly úplně dotažené. "Vývoj však pokročil, dnes umíme některé metody nahradit podstatně kvalitnějšími, s lepšími výsledky do budoucna," řekl Heinzel ČTK. Už na jaře označil za důležité, že ministerstvo kultury počítá s obnovou celého pláště Národního divadla, a nikoli pouze s jednou z jeho stran. Podle výsledků opravy severní fasády budou pokračovat práce na celkové rekonstrukci.
    "Bude to vlastně jakýsi dostatečně reprezentativní vzorek, abychom věděli, co nás čeká na ostatních stranách budovy. Mohli bychom tak odhalit skutečnosti, na něž se při průzkumech nepřišlo," vysvětlil.
    Opravě fasády "zlaté kapličky" předcházely restaurátorské průzkumy a další odborná stanoviska. Vzhledem k  významu budovy je nutná opatrnost, některé technologie lze dělat jen v létě. Navíc oprava fasády musí být v souladu s restaurátorskými pracemi na obnově sousoší Národního divadla.
0 komentářů
přidat komentář