Jičín začal opravovat kino, hotovo má být do léta 2018

Vložil
ČTK
09.03.2017 08:15
Jičín

Projektový ateliér David, s. r. o.
Jičín - Odvozem promítací techniky a stěhováním sedaček začala v těchto dnech v Jičíně rekonstrukce 90 let staré budovy Biografu Český ráj. Oprava bude stát 35 milionů korun bez DPH a potrvá do léta roku 2018. Po dobu rekonstrukce bude promítání kina přesunuto do kulturního domu v nedalekých Valdicích, promítání tam začne 1. dubna. ČTK to dnes řekla mluvčí města Magdaléna Doležalová. Oprava kina, kterou dělá firma Chládek a Tintěra Pardubice, je hlavní investiční akcí města v letech 2017 a 2018.

Stavbaři by měli budovu přiblížit původní podobě z 20. let 20. století. Vzhled objektu totiž po druhé světové válce narušila řada necitlivých zásahů a přístaveb - například přístavby bývalých šaten, sedlová nástavba střechy, zasklení čelních portálů budovy, vnitřní úpravy dřevěným obkladem a plechovými stropy.

Po rekonstrukci by se měla kapacita sálu zmenšit z 310 na 185 sedadel. "Původní sedadla nyní nabízíme k prodeji," řekla Doležalová. Promítací kabina by se měla přesunout a prostor foyer by se měl rozšířit i do patra. Sál má být možné použít i pro koncerty, diashow, přednášky, případně malé divadlo. V projektu se počítá také s úpravou okolních veřejných prostor a s rozšířením parkoviště.

Biograf Český ráj navštěvuje ročně přes 30.000 lidí, což z něj dělá nejnavštěvovanější jednosálové kino v hradeckém kraji a 30. v Česku. Průměrně se ročně v kině odehraje 652 projekcí. Poslední významnou změnou v kině byla jeho digitalizace v roce 2011 za 3,4 milionu korun. Kompletní rekonstrukci radnice začala chystat v roce 2013.
0 komentářů
přidat komentář

Související články