Loutnista Frederiksen připomene hudbou architekta Martinelliho

Zdroj
Petr Veber
Vložil
ČTK
25.09.2006 20:35
Praha

Domenico Martinelli

Praha - Ve velkém sále Valdštejnského paláce, v sídle Senátu v  Praze na Malé Straně, vystoupí v úterý večer americký loutnista a pěvec Joel Frederiksen. Jeho koncertní Pocta Domenicu Martinellimu připomene barokní hudbou osobnost italského architekta, tvůrce zámku ve Slavkově u Brna a dalších staveb v českých zemích.

    Hudební program je součástí mezinárodního neziskového projektu Martinelli a zahrnuje podle informací z dnešní tiskové konference koncert nejen v české metropoli, ale v příštích dnech také v Liechtensteinském paláci ve Vídni nebo v Úsově u Mohelnice a v Rousínově u Brna. V minulých týdnech už se konaly koncerty v Kuksu a na zámku Schleissheim u Mnichova.
    Frederiksen, specialista na barokní hudbu, připravil vedle virtuózních italských skladeb ze 17. a 18. století také dvě moderní kompozice - hudbu avantgardního belgického autora Willema Cuellerse využívající poezii a dobový životopis Martinelliho a hudbu americko-německého skladatele Lawrence Traigera s  texty klasika americké architektury 20. století Franka Lloyda Wrighta. Projekt zahrnuje rovněž přednášky.
    Domenico Martinelli (1650 až 1718) přinesl podle dnešního vyjádření historika umění Jiřího Kotalíka do střední Evropy "poznání, co je vrcholný barok" - syntéza uměleckých disciplín v jeden celek. Ovlivnil celou střední Evropu, řekl Kotalík.
0 komentářů
přidat komentář

Související články