Plzeňský kraj postaví nový pavilon sociálních služeb v Liblíně

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
03.03.2017 09:20
Písek

Liblín (Rokycansko) - Plzeňský kraj nakonec zřejmě postaví v Domově sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku nový pavilon. Stavbu za 40 milionů korun připravoval šest let, ale minulé vedení kraje ji vyškrtlo ze seznamu, protože ji napadali památkáři a sousedé. Nyní se na upravený objekt opět - již poněkolikáté - provádí stavební řízení na úřadě v Radnicích. Letos má kraj v rozpočtu pět milionů korun na zahájení stavby, řekl ČTK radní pro sociální věci Zdeněk Honz (ČSSD).


Podle něj letos pět milionů stačí; nemělo smysl vyčlenit celou sumu, když není jasné, zda stavba projde. Pokud úřad vydá stavební povolení, může kraj začít soutěžit dodavatele a stavbu by dofinancoval a dokončil příští rok.

"Čeká se, zda soused podá námitku proti stavebnímu povolení,"
uvedl Honz. "Odbor kultury a památkové péče dal vyjádření, aby vyhověli podmínkám stěžovatele, tedy aby stavbu snížili o jedno patro," dodal. V novém projektu už je jen přízemí a jedno podlaží. Plánovaný počet lůžek ale neklesl, protože v objektu nebudou dílny pro klienty.

Upravený nový pavilon pojme všech 35 klientů ze starých dřevěných finských domků, které chce kraj zbourat. Podle Honze připomínají bydlení v dělnické kolonii na přelomu 19. a 20. století. "Zároveň bychom rozvolnili také ty početné, třeba pětilůžkové pokoje," uvedl.

Liblínský domov je trvale plně obsazený, žije v něm téměř 150 klientů. Podle Honze je to kombinace zařízení pro osoby se zdravotním postižením, se zvláštním režimem a domova pro seniory.

Budování nového pavilonu mělo začít už v roce 2012. Souhlas rokycanského úřadu se stavbou napadli památkáři. Liblínský domov sídlí v zámečku, který patřil naposledy Emilu Kučerovi, spolumajiteli čokoládoven Orion. Jeho dědicové ho přenechali státu. V domově pracuje téměř 80 lidí a jedná se o největšího zaměstnavatele v okolí.
0 komentářů
přidat komentář