Brno zahájilo diskuse nad vizemi prostorového rozvoje města

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
01.03.2017 09:10
Brno

Brno - Brno dnes zahájilo diskuse o vizích prostorového rozvoje města, které mají být základem pro tvorbu nového územního plánu. Kancelář architekta města Brna, která je garantem přípravy tohoto dokumentu, zve k diskusím různé zájmové skupiny, protože podle jejího ředitele Michala Sedláčka je územní plán dohodou o území, uvedl při zahájení diskusí v divadle Reduta.


Brno má plán z roku 1994 aktualizovaný naposledy v roce 2008. Aktualizaci, kterou schválila předchozí koalice ODS a ČSSD v roce 2014, zrušil soud. Nový územní plán je proto nutností. Již teď je však zřejmé, že nebude hotový do roku 2020, jak to ukládá stavební zákon, a dosud není zřejmé, jak se tato situace podaří vyřešit.

Prostorová vize je základem toho, jak a kde se bude město rozvíjet. Proto se dnes sešli politici, úředníci, podnikatelé, architekti, zástupci neziskových organizací či osobnosti veřejného života. "Názor na budoucí podobu města vyjádřilo přes 80 lidí, každý z nich má jiné priority a vnímá město z jiného úhlu," uvedla mluvčí Kanceláře architekta Lenka Němcová.

Kancelář se snaží do diskuse o urbanismu a územním plánování zapojit veřejnost hned od začátku svého fungování loni v červenci. Vize prostorového rozvoje chce pak projednat i s městskými částmi a s obyvateli města, hotové mají být v červnu a bude je schvalovat zastupitelstvo.

"Horkým tématem je, zda město půjde cestou úplně nového územního plánu či dokončí jednu ze tří variant rozpracovaného konceptu územního plánu, na kterém se práce pozastavily v roce 2013. Rozhodnutí je na politicích, nicméně v obou případech jsou vize prostorového rozvoje města zásadní, neboť určují priority v oblasti tvorby města," řekl Sedláček.

Současný územní plán je zastaralý a neodpovídá aktuálním potřebám města. Některé plochy jsou například stále vymezené pro průmysl, přestože továrny už nefungují a z míst jsou brownfieldy. Městu také chybí protipovodňová opatření, která mají být zanesená v novém územním plánu.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dobrá zpráva
Vích
02.03.17 08:51
re sdf
Tomáš Vích
03.03.17 06:47
zobrazit všechny komentáře

Související články