Česko-bavorský projekt chystá na hranicích archeocentrum

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
01.03.2017 09:05
Brno

Archeopark Pavlov, Architektonická kancelář Radko Květ
Plzeň - ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko vzniká na česko-bavorském pomezí v hornofalckém městečku Bärnau u Tachova. Tříletý projekt, jehož vznik podpořila Evropská unie, nabídne odborné i široké veřejnosti dílnu experimentální archeologie či repliku stavby dvorce Karla IV. ze 14. století. Archeocentrum volně naváže na historický park Bärnau - Tachov, který se už několik let věnuje historii od osmého do 13. století, řekl dnes v Plzni Stefan Wolters ze spolku Via Carolina, které je nositelem projektu.


Na vzniku ArchaeoCentra, které by mělo být otevřené studentům a žákům i jako turistická atrakce veřejnosti, spolupracují mimo jiné muzea v Plzni a Tachově či Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni a Univerzita Karlova. Různou měrou se budou podílet na popularizaci archeologie a na podpoře projektu. Například pedagogická fakulta ZČU bude připravovat metodické listy, deskovou hru, výukové a didaktické materiály pro školení a vzdělávání studentů i veřejnosti. Archeologové z Filozofické fakulty ZČU chtějí připravit archeologický atlas česko-bavorského příhraničí, řekl děkan fakulty Pavel Vařeka.

Projekt dostal z EU 3,3 milionu eur (přes 89 milionů Kč). Za ně vznikne do dubna 2018 stavba archeodílny s laboratoří a moderními přístroji. "V této budově budou probíhat archeologické experimenty, budou se tam konat dvojjazyčné výstavy a zároveň široká veřejnost bude moci sledovat, jak archeologové pracují," řekl projektový manažer centra Václav Vrbík. Zároveň se začne formou archeologického experimentu stavět s použitím středověkých materiálů a technologií dvůr Karla IV. Bärnau leží na zlaté cestě, po níž Karel IV. jezdil a podobné dvory si stavěl, aby měl kde při cestě nocovat.

Dvorec začnou stavět od letošního léta čtyři řemeslníci. Součástí dvorce bude ve finální podobě kamenný vstupní portál se strážnicí, velká stavba palácového typu, dílny, stáje a kaple, vše obehnané vysokou kamennou zdí. Wolters odhadl, že stavba dvorce potrvá 15 až 20 let. Během tříletého trvání projektu by se měla stihnout postavit portálová stavba se strážnicí, alespoň do výšky krovu dvě hrázděné stavby a část hradeb.

Třetí důležitou částí projektu je popularizace, pořádání přednášek, workshopů a výstav v archeocentru i v muzeích v Plzni a Tachově.

Současný historický park Bärnau-Tachov leží na šestihektarové ploše, má 26 replik historických staveb. Od roku 2011 ho navštívilo přes 110.000 zájemců o historii, dodal Wolters.
0 komentářů
přidat komentář

Související články