Výhody tvorby vizualizací přímo ve 3D prostředí a programu Lumion

Vložil
Tisková zpráva
01.03.2017 18:00
Lumiartsoft s.r.o.


Jaké jsou výhody a nevýhody přesunutí tvorby vizualizace do 3D prostředí (programu Lumion) oproti řešení, kde děláte většinu práce ve Photoshopu nebo Gimpu? Například vše máte hned ve správném měřítku. Jakmile jednou objekt umístíte, máte ho ve všech pohledech a v perspektivě. Stafáž tak umístíte jen jednou a nemusíte ji umisťovat neustále dokola u každé změny pohledu, nebo po aktualizaci projektu ji upravovat ve všech fotkách. Po přípravě scény už jen generujete pohledy, videa, panoramata a scénu k procházení ve 3D pro virtuální prohlídku, nebo VR headset.

Základem je, si pro každý snímek zvlášť nastavit efekty jako jsou výška slunce, zaostření objektivu, zapnutí té a té vrstvy apod. Pokud tak máte změnu v projektu a modelu, aplikujete ji na vizualizaci za pár minut. Nemusíte totiž dělat úpravy v každém snímku zvlášť, vše máte již zasazeno do 3D prostředí a konkrétních připravených výstupů. Posunete tak maximálně kameru, slunce nebo třeba postavu, která Vám překáží v novém uspořádání a máte hotovo. Jen rendrujete, což je otázka pár minut. Pokud děláte především exteriéry, oceníte 3D rostliny a stébla trávy, ty jsou animované, aby Vám nedělaly ostudu ani ve videu nebo VR.



Ve vytvořené scéně dokážete díky věrné perspektivě i lépe nahlížet na prostorové vztahy a pracovat s nimi. Můžete tak od prvotních studií lépe pracovat s hmotou v prostoru, protože si jedním tlačítkem budete přenačítat varianty Vašeho modelu až po svoji finální verzi, nebo třeba druhou-třetí finální verzi. To se hodí především s nerozhodným zákazníkem. Při větších projektech zase užasnete nad praktičností hromadného umístění a animace, kdy vytvoříte model města se stovkami postav i objektů a animujete je za pár minut. Nemluvě ani o tom, že můžete ukládat materiálové sady pro příští užití, kopírovat efekty z projektu do projektu atd. No a z toho všeho si můžete díky práci rovnou ve 3D udělat kolik výstupů budete chtít.



Díky výše popsanému principu ušetříte mnoho času, jen musíte na začátku vhodně připravit scénu. To znamená 3D model, ten Vás ale sám nabádá aby byl připraven dobře, chyby jsou díky 3D modelu prostě více vidět, což zná každý kdo pracuje s BIM. Další kroky - příprava scény - v Lumionu jsou díky pečlivému vývoji programu tak snadné a rychlé, že to mnohdy zvládnete i za pár minut. Pak už jen vybrat správné pohledy a začíná práce s grafickou stránkou výstupů. Efekty pro každý snímek a každé video můžete volit zvlášť nebo je kopírovat. Můžete udělat kompilaci snímků s videem, logem atd. Zákazníkovi tak už nedoručíte jeden pohled a nebudete sázet na jeho představivost, pošlete mu pohledů kolik chcete. Pokud je to ještě málo, prohloubíte jeho vjem videem, nebo panoramatickým pohledem. To ukáže lépe prostor i zákazníkovi bez prostorové představivosti.



Přiložit video vizualizace projektu už nebude nic neobvyklého a náročného, protože render trvá jen pár minut, a jako bonus pošlete link na panoramatický pohled, který si otevře třeba i na mobilu. Když si s tím dáte nějakou práci navíc, můžete mu připravit i virtuální prohlídku.

Jaký to má všechno smysl? Lumion je založen na tom, že dovolí i ne-grafikům dělat grafickou práci. To znamená, že můžete lépe prezentovat Vaše návhy. Když takto provedete zákazníka připravenou 3D scénou, odpadne vám mnoho vysvětlování. Navíc efekty programu jsou dělané tak, aby působily co nejlépe a pomohly Vám prezentovat projekt v nejlepším světle. Zákazníka můžete ohromit detailní vegetací, odrazy na vodě a materiálech, nechat ho procítit prostor díky věrné perspektivě a detailně zpracovanám modelům. O kolik Vám to usnadní práci, když můžete vynechat při tvorbě komunikaci s grafikem a vnořit se přímo do 3D prostoru s vaším zákazníkem? O kolik to zpříjemní Vaši práci a komunikaci, když detaily nebudete muset tolik popisovat, ale budete je moci ukazovat v připravených vizualizacích a nebo animacích.



Hlavním měřítkem je zde strávený a ušetřený čas. Ten s programem šetříte neustále při tvorbě, protože je tak navržen. Nejen, že počítá výstupy mnohem rychleji než programy, které nyní nejspíše používáte, ale především zrychlí tvorbu vizualizace. Dostupných tisíce objektů v knihovně a modifikovatelných cca 900 materiálů, schopnost načítat i třeba objemná skenovaná 3D data a především také princip práce s 3D prostředím. To jsou věci, které Vám dovolí za stejný čas vytvořit více. Hlavní čas ale ušetříte pokud budete dělat v projektu a vizualizaci změny, díky provázání s Vaším programem a jednoduchému znovu-načtení můžete být s Lumionem neustále "online" připojeni k Vašemu návrhu z programu jako je Archicad, Revit, Sketchup, Spirit, Arcon, Microstation, Autocad, 3DS MAX, Rhino a mnohé další.



Další informace jsou dostupné na www.lumion3d.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články