V Bzenci na Hodonínsku místní radnice začala s obnovou kaple

Vložil
ČTK
26.02.2017 18:00
Zlín

foto: www.starybzenec.cz
Bzenec - V Bzenci na Hodonínsku místní radnice začala s obnovou kaple sv. Floriána a sv. Šebestiána, která do konce druhé světové války patřila k dominantám města. Nyní je z ní pouze torzo. Obnova vyjde na 15,2 milionu korun, řekl ČTK starosta města Pavel Čejka. Vítězem výběrového řízení se stala společnost MSO Kyjov.


"Zima nás trochu zaskočila, ale v těchto dnech už začínají práce naplno. Naší snahou je dokončit dílo do konce roku. Vzhledem k tomu, že část stavby zůstane, mohou se objevit drobné změny,"
uvedl Čejka.

Město stavbu financuje z vlastních zdrojů, vyhlásilo také sbírku, do které se hlásí občané. "Příspěvky od občanů sníží částku, kterou má hradit město. V řadě případů půjde možná o symbolický obnos, ale i tak již dnes děkujeme za jakýkoliv příspěvek," uvedl Čejka.

Místní chtěli obnovit kapli už v minulosti. "Na podněty občanů dříve nebylo reagováno, i když v padesátých letech byly uskutečněny dvě sbírky na obnovu kaple a peníze se použily na jiné aktivity," uvedl Čejka.

Původní kaple byla v lokalitě na Starém hradě postavena v roce 1703. Jejím zakladatelem byl podle webu www.starybzenec.cz hrabě Erdman Pruskovský z Pruskova, který celou stavbu nechal zřídit na místě původního gotického hradu. Stavba kaple byla v barokním slohu. V roce 1915 do svatyně uhodil blesk a památka musela být obnovena. Katastrofou pak byl konec druhé světové války. Ustupující německá vojska objekt 18. dubna 1945 podminovala a zničila. Cílem bylo zabránit jeho využití jako pozorovacího stanoviště a zároveň význačného orientačního bodu v okolí.

Kaple, respektive její zbytky, patří k dominantám města. Zámecké vinařství Bzenec loni na kopci pod kaplí vysázelo zážitkovou vinici, kde jsou i některé historické odrůdy z dob Rakouska-Uherska.
0 komentářů
přidat komentář

Související články