Podobu terminálu vybere Liberec v architektonické soutěži

Vložil
ČTK
08.02.2017 17:45
Liberec

foto: ŠJů, Wikimedia Commons
Liberec - Liberec v architektonické soutěži vybere podobu dopravního terminálu, který by měl do roku 2019 vyrůst u autobusového nádraží. Výstavba si odhadem vyžádá 150 milionů korun, město na ni bude žádat evropskou dotaci. O vypsání soutěže rozhodla v úterý městská rada, výsledek by měl být známý v polovině března. Novinářům to dnes řekl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

"Obešleme minimálně 24 architektonických kanceláří z celé republiky. Vybírali jsme ty, které mají zkušenosti s výstavbou terminálů. Přihlásit se ale může kdokoliv další," uvedl Korytář.

Vítěz soutěže obdrží 100.000 korun a k tomu zhruba půl milionu korun za autorská práva, pokud se jeho návrh zrealizuje. "Případně můžeme vybrat dva nebo tři návrhy a potom je spojovat, pokud budou dobré myšlenky ve vícero návrzích," doplnil náměstek.

O dostavbě autobusové nádraží v Liberci se mluví roky. Areál nástupišť byl modernizován v polovině 90. let minulého století, na vybudování důstojného zázemí už ale nezbyly peníze. Cestujícím tak od té doby slouží provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk. Modernizace dopravního terminálu v krajském městě je jednou z priorit v oblasti dopravy v rámci Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ). Městu stav autobusového nádraží dlouhodobě nevyhovuje, protože neposkytuje adekvátní služby cestujícím ani dopravcům. Odbavovací terminál s parkovacím domem pro 220 až 300 aut by měl cestujícím i dopravcům poskytnout důstojné zázemí a odpovídající infrastrukturu.

Vyrůst by měl na městském pozemku, na parkovišti pro 50 aut nad autobusovým nádražím. Architekti by měli do své studie zahrnout i okolní zástavbu, včetně autobusového nádraží. Radnice totiž zvažuje, že nádraží od soukromého vlastníka odkoupí. "To, co uvidíme v návrzích, nám může pomoci v tom, zda do koupě nádraží půjdeme," uvedl Korytář. Odkoupení nádraží by městskou pokladnu stálo řádově miliony až desítky milionů korun.

Související články