Praha 5 představila výsledky soutěže na využití území Na Pláni

Vložil
ČTK
02.02.2017 10:55
Praha

Praha - Praha 5 představila v galerii v budově radnice ve Štěfánikově ulici výsledky urbanisticko-architektonické soutěže využití území Na Pláni. Vítězem je kancelář Break Point. Na základě výsledků bude vypracován finální projekt revitalizace. Všechny návrhy si bude moci veřejnost prohlédnout od 2. do 28. února. Na Pláni měla původně developerská firma Geosan Sigma stavět na pozemcích Prahy 5 domy. Proti se postavili místní a radnice nakonec smlouvu firmě vypověděla.


"Vznikly různé návrhy od některých, které jsou velmi přírodní a pasou se tu zvířata, až po relativně více zastavěné. Myslím, že návrh, který vyhrál, se velmi citlivě staví k tomu území a obě polohy tam jsou vyváženě zastoupeny," řekla zastupitelka a předsedkyně výboru územního rozvoje Prahy 5 Zuzana Hamanová. Na podobě vítězného návrhu se podíleli také místní obyvatelé.

Lokalita je nyní roztříštěná. "Území jsme si rozdělili na dvě části. První je prostor před hřbitovem. Chtěli jsme vytvořit důstojný nástup hřbitova, nyní tam žádný předprostor není. Je to místo, kde se parkuje, a to často dost divoce. Tam jsme chtěli zklidnit dopravu," řekl architekt Tomáš Veselý z vítězné kanceláře.

Druhou částí je území mezi ulicemi Na Pláni a K Vodojemu. "Řekli jsme si, že pro nás je nejdůležitější zachovat to zelené srdce, kde je hřiště. Navrhli jsme klubovnu a ve zbytku drobnou zástavbu, která logicky doplňuje území podle toho, jak se vyvíjelo," řekl Veselý. Vzniknout by mělo také například dětské hřiště pro školku, která bude opravena a bude mít dvě třídy.

Jak přesně bude prostor ve čtvrti Malvazinky vypadat, není ale definitivně rozhodnuto. "Ustavili jsme pracovní skupinu, která má za úkol specifikovat zadání vítězům, aby vytvořil finální verzi," řekla Hamanová. Podle ní se pak bude řídit rekonstrukce území. Také na konečné verzi se budou podílet obyvatelé.

Na Pláni měla na zelené louce vyrůst více než desítka domů. Podle odpůrců stavby z řad veřejnosti i místních politiků by to bývalo znamenalo likvidaci zeleně i několika druhů živočichů. Geosan měl navíc po vybudování domů od radnice koupit pozemky za 49,7 milionu Kč. Radnice nakonec v roce 2013 smlouvu vypověděla. Následný soudní spor s developerem radnice vyhrála.
0 komentářů
přidat komentář

Související články