Mikulovský zámek má noční osvětlení, vedou se kolem něj ale spory

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
23.09.2006 17:15
Bruntál

Mikulov (Břeclavsko) - Trvalé noční osvětlení získal v uplynulých dnech barokní zámek tyčící se nad Mikulovem na Břeclavsku. Obyvatelům města dělá sice ozářená památka v noci radost, diskuze se ale vedou o umístění reflektorů osvětlujících jeho vyšší patra. Jsou totiž umístěny na sloupech, které se části veřejnosti zdají nevzhledné. Vedení regionálního muzea, sídlícího v zámku, se ale domnívá, že byl zvolen nejlepší způsob osvětlení.

"Móda nočního osvětlování památek je záležitostí teprve posledních desetiletí. Proto jsme se rozhodli, že reflektory nebudeme maskovat do historizujících litinových lamp, ale že je umístíme na sloupy s moderním designem," řekla dnes ČTK ředitelka mikulovského regionálního muzea Dobromila Brichtová.
Zdůraznila, že vedení muzea se snažilo udělat vše proto, aby osvětlení nenarušilo architekturu zámku. Reflektory namířené na jeho spodní patra jsou umístěna v zemi. U lamp, namířených na vyšší části objektu, ale něco podobného nebylo techniky možné.
Vybudování osvětlení přišlo na asi 1,2 milionu korun. Zámek měl v  minulosti dvěma reflektory ozářenou hlavní věž. Po instalaci nového zařízení je v noci nepřehlédnutelný. Obdivovat jej mohou také všichni cestující na trase mezi Vídní a Brnem.
0 komentářů
přidat komentář