Brno vypracuje vizi rozvoje města, bude základem územního plánu

Vložil
ČTK
24.01.2017 19:25
Brno

zdroj: Studio Petrohrad
Brno - Brno letos vypracuje vizi prostorového rozvoje města jako jeden ze základních podkladů pro nový územní plán. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Podle něj má být vize krátkým a pro občany srozumitelným dokumentem, který bude obsahovat hesla jako například město krátkých vzdáleností nebo město s vysokou kvalitou života. Brno se nyní řídí více než let starým územním plánem. Nový by mohl být hotový okolo roku 2022, dodal Ander.


Vizi má do konce června zpracovat Kancelář architekta města Brna. "Jejím účelem je srozumitelně a realisticky formulovat základní principy, na kterých by měl být založen rozvoj města v příštích letech," uvedl Ander.

Podle něj však není jejím smyslem přicházet s řešeními. "Od toho pak budou odborníci pracující na územním plánu. Vize má říkat například to, že Brno je město krátkých vzdáleností, takže se člověk dostane díky dopravnímu systému jak do práce, tak do školy i za zábavou. Dalším příkladem je město s vysokou kvalitou života, kde jsou zahrnuté různé možnosti bydlení a také bydlení v centru. Lidé se tak nemusí stěhovat za město a potom sem přijíždět a zahušťovat dopravu," uvedl Ander.

Vypracovanou vizi musí pracovníci kanceláře projednat s veřejností, které vysvětlí všechny potřebné věci, a také s městskými částmi. Brno má 29 městských částí. "Kancelář architekta města Brna pracuje na přípravě návrhu vize prostorového rozvoje města už nyní. Podle harmonogramu bude vize dokončena ve druhém čtvrtletí tohoto roku," doplnil ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Práce na novém územním plánu pak potrvají okolo pěti let. Do té doby se Brno bude řídit více než 20 let starým územním plánem. Minulé zastupitelstvo schválilo ještě v roce 2014 velkou aktualizaci plánu s mnoha změnami, ale soud ji pak zrušil pro nepřezkoumatelnost některých rozhodnutí. Ander řekl, že potřebné změny se provádějí postupně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články