Policie nechá pro ohledání zvednout zřícenou střechu v České Třebové

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
23.01.2017 15:50
Napajedla

Česká Třebová - Policie dnes zahájila přípravné práce, které předcházejí nadzdvihnutí zřícené střešní konstrukce sportovní haly v České Třebové. Střecha se zřítila v sobotu 14. ledna večer při florbalovém turnaji. Všem osmi desítkám lidí se podařilo včas utéct, dva z nich se na útěku lehce zranili. Ve středu by měl jeřáb nadzvednout dřevěné střešní vazníky, aby je mohl ohledat soudní znalec, řekla ČTK mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.


Stavební firma v současnosti odklízí cihly, suť a části plachty u obvodových zdí. "Co se týká samotného pokračování ohledávání místa soudním znalcem a námi a vyzvedávání konkrétních vazníků a dalších věcí, které potřebujeme ohledat a nafotit, to začne zřejmě ve středu," uvedla Vilímková.

Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Místo hlídají policisté, po dokončení prohlídky zajistí ostrahu objektu kraj jako jeho vlastník.

Pardubický kraj novou halu vybudoval nákladem 58 milionů korun. Využívat ji měla místní Vyšší odborná škola a Střední škola technická, v jejímž areálu stojí. Původní tělocvična již byla zastaralá.

Pardubický kraj si dá zpracovat vlastní nezávislé posouzení celé stavby od projektové dokumentace až po kolaudaci budovy. Svůj odborný tým sestavil i generální dodavatel stavby společnost Profistav Litomyšl. Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků pro něj stavěla formou subdodávky firma Cecolegno specializující se právě na dřevěné konstrukce. "Společnost Cecolegno jsme vybrali na základě výběrového řízení z celkem deseti firem. Jejich nabídka ale rozhodně nebyla ta nejlevnější," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Profistavu Litomyšl Tomáš Zavřel. Podle něj o výběru subdodavatele rozhodly reference a skutečnost, že jde o firmu specializovanou na dřevěné konstrukce. Ta deklarovala, že jako jediná v České republice dělá vše sama od výběru suroviny přes lepení, vlastní projekci až po montáž, údržbu a ochranu.

Původně kraj nevylučoval, že bude nutné halu zbourat a postavit celou znovu. Nyní se zdá, že halu bude možné opravit. Nová střecha by podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) měla mít jinou konstrukci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články