Plzeňská teplárna dostala pokutu za stavbu spalovny

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
09.01.2017 17:50
Plzeň



Plzeň - Plzeňská teplárenská dostala od stavebního úřadu v Nýřanech druhou pokutu za nezákonnou výstavbu části spalovny komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně bez pravomocného stavebního povolení. ČTK to dnes řekl předseda organizace Děti Země Miroslav Patrik. Loni v květnu to bylo 50.000 korun, v listopadu 180.000 Kč. První už teplárna zaplatila, protože nechtěla dělat problémy, o druhé zatím neví. Podle vedení městské firmy, investora spalovny za 2,1 miliardy korun, šlo o drobné změny stavby, jako je jiná rampa a větší parkoviště.


"Vedení Plzeňské teplárenské má zřejmě pocit, že české zákony platí jen pro některé, takže se nemusí starat o jejich dodržování, protože všechny pokuty stejně zaplatí Plzeňané. Překvapuje mě, že již třetí porušení zákona plzeňská politická reprezentace trpí, neboť tím dává najevo své pohrdání principům právního státu,"
řekl Patrik.

Podle předsedy představenstva teplárny Tomáše Drápely nastávají u tak velké stavby vždy nějaké úpravy, všechny ale investor nahlásil na stavební úřad. "Vycházeli jsme z toho, že než se spalovna bude kolaudovat, tak se může schválit změna stavby před dokončením. Načerno jsme tam nic nestavěli. Navíc to není o nějakém zvětšování stavby, jsou to drobné věci," řekl. Například se během stavby trochu upravila rampa, pod níž vznikly skladovací prostory. Druhou změnou je trochu větší parkoviště, které vzniklo díky ušetřenému prostoru.

Stavbu od roku 2010 kritizují ekologičtí aktivisté, jejichž žaloby ji několikrát přerušily. Odpůrci spalovny se obávají toho, že zhorší životní prostředí, a namítají, že není nutná, bude-li se víc třídit a jinak zpracovávat odpad. Podle Drápely má zařízení lepší účinnost i ekologické parametry, než mělo v projektu. Podle městského zastupitele Václava Štekla (KSČM) je Plzeňský kraj jedním z mála regionů, který je připraven na značné omezení skládkování odpadu od roku 2024.

Stavební úřad podle Patrika při kontrole loni 14. října zjistil, že na několik dokončených objektů, které byly změněny, bylo sice vydáno stavební povolení už 7. července 2016, ale dosud není pravomocné. Zahájil řízení o správním deliktu, které ukončil 28. listopadu udělením pokuty 180.000 Kč.

Změny stavby před dokončením, nahlášené dopředu stavebnímu úřadu, se podle Drápely měly vyřešit při kolaudaci. Podle nové legislativy musí být ale ke změnám stavby pravomocné stavební povolení. Firma hned po dohodě s úřadem o povolení změn zažádala. Řízení o kolaudaci by chtěla zahájit na podzim po ročním zkušebním provozu, zahájeném loni v srpnu. Aktivisté ho ale mohou znovu žalovat.

Spalovna podle Patrika také vinou krajských úřadů v Plzni, v Praze a v Českých Budějovicích prohrála už šest soudních sporů. "Krajský soud v Plzni totiž už třikrát zrušil pravomocné územní rozhodnutí, naposledy v prosinci 2016, a také třikrát pravomocné stavební povolení, naposledy v srpnu 2016," uvedl. Právník firmy Karel Paleček předpokládá, že tyto spory dopadnou ve prospěch teplárny. Žalován nebyl investor, ale orgán veřejné správy, teplárna je jen účastníkem řízení.
0 komentářů
přidat komentář