Plzeň dokončila opravy fotbalového stadionu, stály půl miliardy

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
05.01.2017 15:30
Plzeň



Plzeň - Více než půl miliardy korun investovala v uplynulých téměř šesti letech Plzeň do kompletní rekonstrukce a dostavby městského fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Dalších zhruba 90 milionů stály dvě rohové věže, které s pomocí státní dotace platil klub FC Viktoria. Při rekonstrukci stadionu se rušila atletická dráha, proto město postavilo atletům nový stadion za dalších víc než 100 milionů korun.


"Co se týká velikosti, je stadion přesně šitý na potřeby města. Z celého Plzeňského kraje sem jezdí lidé za fotbalem a ten stadion je co 14 dnů vyprodaný," řekl dnes novinářům primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) při představení poslední hotové části oprav stadionu. Podle zástupců města i Viktorie se investice povedly, průměrná návštěvnost zápasů klubu převyšuje 10.000 diváků a je s velkým náskokem nejvyšší v republice.

Poslední etapou oprav bylo dokončení rekonstrukce horní části hlavní tribuny. "Zahrnulo to úpravu povrchů, výměnu sedaček i zábradlí, rekonstrukci stanoviště pro složky integrovaného záchranného systému, rekonstrukci ochozu směrem do parku," popsal technický náměstek Pavel Šindelář (ODS). Kvůli výstavbě rohových věží se demolovala boční přístupová schodiště na hlavní tribunu. Součástí poslední fáze projektu bylo zateplení fasády, rekonstrukce balkonu ve druhém nadzemním podlaží. Lamelami se zakryl ochoz směrem do parku, takže se sjednotil celkový vzhled stadionu, rekonstruovaly se inženýrské sítě, doplnil Šindelář.

Fotbalový klub dodržel slib a postavil dvě rohové věže Sever a Jih. V nich je zázemí pro mladé fotbalisty klubové akademie, která navazuje na krajskou fotbalovou akademii, řekl Petr Žitek, předseda výboru spolku Viktoria Plzeň - fotbal, který zajišťoval stavbu věží. Věže poskytují zázemí, ubytování, prostory pro fyzioterapii, rehabilitaci i stravování mladých fotbalistů. Podle majitele klubu FC Viktoria Plzeň Tomáše Paclíka má nyní klub i město jeden z nejmodernějších stadionů v ČR, který odpovídá nejpřísnějším měřítkům pro evropský fotbal a zároveň nabízí špičkové podmínky pro mladé fotbalové naděje.

V prvních etapách, které začaly na jaře 2011, se odstranily původní valy kolem bývalé atletické dráhy a hrací plocha se posunula k hlavní tribuně. Postupně vznikl nový vstup na hřiště pro hráče, dostavěla se jižní, východní a severní tribuna, vybudovala se osvětlení hrací plochy, parkoviště a část vnitřních prostor a hlediště hlavní tribuny.

Konečné náklady na kompletní opravy se proti původním plánům zvýšily. V lednu 2011 zastupitelstvo schválilo, že do oprav stadionu může jít 365 milionu korun a případně dalších 70 milionů do hlavní tribuny, na nový atletický areál bylo původně určeno 67 milionů korun. Atletický stadion nakonec stál 107 milionů a fotbalový stadion celkem 508 milionů korun včetně DPH, vyčíslil primátor.
0 komentářů
přidat komentář

Související články