Vodní hamr v Dobřívi čeká díky dotaci EU rekonstrukce

Vložil
ČTK
04.01.2017 16:15
Dobřív - Zásadní opravy a vylepšení zázemí pro návštěvníky se dočká vodní hamr v Dobřívi u Rokycan, který je národní kulturní památkou. Plzeňský kraj, který unikátní technickou památku spravuje prostřednictvím Západočeského muzea, uspěl se žádostí o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu a získal zhruba deset milionů korun, další peníze dá ze svého, řekla dnes ČTK vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu Alena Svobodová.

Pokud vše půjde podle plánů, s rekonstrukcí by se mohlo začít už letos. Navrhovaná oprava má zhodnotit hamr, který je považován za nejvýznamnější památku svého druhu v ČR. Hamr je sice provozuschopný, ale jeho stroje a pohon jsou už v nevyhovujícím technickém stavu. Rekonstrukce má uchovat jejich funkčnost. Třeba elektroinstalace, která nutně potřebuje opravu, je z poloviny minulého století. "Je třeba celková rekonstrukce, hlavně revitalizace starých rozvodů, zařízení, restaurování samotného hamru, protože tam se na to roky nesáhlo," řekla Svobodová.

Významnou součástí plánované akce je i zlepšení návštěvnického komfortu. "Návštěvníci se tam neměli kde skrýt před špatným počasím, nebyla WC," řekla Svobodová. Kraj proto chce postavit nové zázemí. Protože ale malá budova, kde bude mimo jiné i kasa, nestojí na parcele národní kulturní památky, nespadá stavba mezi uznatelné náklady dotace a kraj ji bude platit ze svého. Přesné náklady budou známé po výběrovém řízení.

Asi před šesti lety hamr dokončil velkou opravu vodního náhonu. Se zhruba jedenáctimilionovými náklady i tehdy pomohla dotace. Letité nánosy bahna způsobily, že voda v náhonu stála a technické zařízení hamru tak bylo mimo provoz. Bylo proto nutné asi 900 metrů dlouhý náhon kompletně odbahnit a zpevnit břehy.

V Dobřívi se železo vyrábělo od počátku 14. do poloviny 20. století. Dnešní zděná budova hamru byla postavena začátkem 19. století na místě starších dřevěných hamrů. Bohaté strojní vybavení pochází z 19. století, z roku 1901 i z pozdější doby. Loni navštívilo hamr, který je otevřený pět dní v týdnu od dubna do října, asi 7125 lidí, o rok dříve to bylo 7923 turistů. Zásadní pro návštěvnost je květnový Hamernický den, kdy přijde do hamru skoro polovina všech návštěvníků. Loni na něm bylo 2346 lidí, v roce 2015 pak 3138 návštěvníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články