Plzeňská zoo začne příští rok projektovat pavilon pro slony

Vložil
ČTK
27.12.2016 20:45
Plzeň

Plzeň - Plzeňská zoo začne už příští rok projektovat pavilon pro slony indické. Expozice Sloni na Mži, připravovaná osm let, vnikne na 14 hektarech luk směrem na Radčice naproti současnému areálu hned za parkovištěm. Bude připravená ve třech variantách finanční náročnosti od 200 až 450 milionů korun a spoléhá na dotace EU. ČTK to dnes řekl ředitel městské zoo Jiří Trávníček.

"Rád bych začal konečně s projektováním, protože jdu za 3,5 roku do důchodu. Intenzivně sháníme pět šest milionů na projekt. Už máme vykoupené pozemky, změnu územního plánu i dokumentaci k územnímu rozhodnutí," řekl. Nejhorší bylo vykoupení pozemků, které skončilo letos, dodal.

Podle náměstka primátora Petra Náhlíka (KDU-ČSL) lze na projekt peníze vyčlenit, ale podstatné je, zda se pak najde zdroj na samotné financování. "Protože zatím vypsané evropské dotace bohužel tímto směrem nemíří, tak musíme vyčkat, až na konci plánovacího období vláda nebude vědět, kam s penězi. Tak v té chvíli musí mít zoo vydané stavební povolení, ale také město na své jiné stavby," uvedl.

Projektovat se bude zhruba rok. "Jsou tam detaily, které projektanti neví. Musíme pomalu, opatrně, aby se neudělaly nějaké hlouposti," řekl ředitel. Stavební povolení by mohla mít zoo za 1,5 roku a pak bude hledat dotace. Stavba se dá zvládnout do tří let. V úsporné variantě by stála 200 milionů, v nejluxusnější 450 milionů Kč. "Zatím zkoušíme mercedes, ale když se objeví 200 milionů, tak zredukujeme projekt a postavíme barák typu Lidlu, a všechno ostatní už jsou drobnější peníze. Připravíme dvě tři varianty podle toho, jak se domluvíme s projektanty a jak budou vypisovány výzvy," uvedl ředitel. Podle Náhlíka půjde zřejmě o stavbu na etapy. Na 12 hektarech by vznikly vlastní expozice. "Sloni by měli 3,5 hektaru, čili nádhera, bylo by to ohromné," uvedl. Dále tam mají být orangutani, tapíři, ptáci a mnoho zvířat z orientální oblasti.

"Slony není problém sehnat zadarmo, protože se množí po Evropě - od Prahy přes Berlín a Ostravu, všude jsou slůňata. Ale sloninců je málo," uvedl Trávníček. Vybudovat areál není jednoduché. Musí se upravit terén, přivést inženýrské sítě, odvodnit a oplotit. V ČR jsou slonince v Praze s desetihlavým stádem, v Ústí nad Labem, Ostravě, Zlíně a Liberci.

Zoo Plzeň dále příští rok opraví za dva miliony korun 20 metrů vysokou voliéru pro supy. Kdysi ji postavili v akci Z (neplacené brigádě) škodováci a přežila všechny sněhy a pohromy.

0 komentářů
přidat komentář

Související články