Zemřel světoznámý sochař Kenneth Snelson

Vložil
Jan Kratochvíl
27.12.2016 07:30
New York – Ve svém domě na Manhattanu zemřel ve čtvrtek 22. prosince ve věku 89 let světoznámý americký sochař a fotograf Kenneth Snelson. Ve svém díle využíval poznatky a prvky z inženýrské estetiky. Příčinou úmrtí byla rakovina.

Kennetha Snelsona (1927-2016) upoutaly ve 40. letech během studia malby na Black Mountain College v Severní Karolíně přednášky jednoho z učitelů, Buckminstera Fullera. Fuller přednášel studentům geometrii a seznamoval je se svými futuristickými vynálezy geodetických kopulí atd. Mladého Snelsona Fullerovy vynálezy zásadně ovlivnily a sám je začal ve své tvorbě používat. Prostorové útvary z hliníkových trubek a ocelových lan komponoval do věžových a obloukových struktur, často kinetických. Struktury levitovaly ve vzduchu a dosahovaly mocného uměleckého výrazu.

Snelsonova a Fullerova spolupráce vyvrcholila na výstavě v newyorském MoMA (1959), kde Fuller vystavil jednu z prací svého bývalého studenta - "Early X Piece". Snelson označoval principy své tvorby jako "floating compression" a "floating mobility"; v historii umění se však více ujala Fullerova "tensegrity" - vzniklá ze slov "tension-napětí" a "structural integrity-konstrukční celistvost".

Kenneth Snelson Duane se narodil 29. června 1927 v městečku Pendleton, ve státě Oregon. Když bylo Kennethovi 6 let, otevřel si jeho otec obchod s fotoaparáty. Ty se staly jeho celoživotní vášní a po skončení vysokoškolských studií se několik let živil v New Yorku jako kameraman pro různá televizní zpravodajství.

Snelsonovy skulptury zdobí řadu veřejných prostranství a architektury. V Evropě je jeho nejznámějším dílem 27,5 metrů vysoká "Needle Tower II" z roku 1968 v nizozemském Kröller-Müller Museum. Symbolickým vrcholem jeho kariéry se měl stát 120 metrů vysoký stožár na střeše mrakodrapu One World Trade Center, na kterém spolupracoval s architekty z ateliéru Skidmore Owings & Merill, avšak investor na základě obav z příliš náročné údržby a oprav od realizace tohoto skvostu upustil.

> kennethsnelson.net
0 komentářů
přidat komentář