Zlínská radnice dokončila stabilizaci budovy na náměstí Míru

Vložil
ČTK
20.12.2016 07:55
Zlín

zdroj: www.zlin.eu
Zlín - Zlínská radnice dokončila stabilizaci budovy číslo 10 na náměstí Míru. Objekt těsně sousedí s budovou radnice, město jej muselo na jaře kvůli špatnému technickému stavu zavřít a odstěhovat z něj odbory magistrátu i dříve hojně využívané občerstvení Minutka. O víkendu již zmizelo oplocení, bezbariérový vchod určený především pro matky s kočárky a handicapované občany je opět průchozí, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.


"Zachránit budovu, která je památkově chráněná, bude však velmi složité. Postup město Zlín konzultuje s památkáři," uvedl mluvčí. Není však reálné, že by práce začaly v nejbližší době.

Dům pocházející z 19. století má narušenou statiku. "Přízemí je postavené z nepálených cihel, zatímco horní patra z cihel pálených. Objekt jsme delší dobu sledovali. Jakmile se ve zdech se začaly objevovat praskliny, v nejkratší možné době jsme v něm ukončili provoz," uvedla tajemnice magistrátu Helena Eidová.

Město poté asi za půl druhého milionu dalo objekt zajistit, například se odlehčovaly podlahy. Na vnější omítce i v některých místnostech jsou umístěny sádrové terče, které mají upozornit na případný pohyb zdí.

Město kvůli špatné statice na jaře uzavřelo také Velké kino, které je s 1010 sedadly největším kinosálem s celoročním provozem v České republice. Radnice rozhodla, že bude objekt opravovat zevnitř. Město si připravuje rezervu na obnovu těchto dvou objektů, zatím vyčlenilo ze svého rozpočtu 60 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články