Plzeňský kraj dá příští rok výrazně víc peněz na opravy památek

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
20.12.2016 07:50
Plzeň

Plzeň - Majitelé památkově chráněných objektů v Plzeňském kraji budou mít v příštím roce větší šanci získat krajskou dotaci na opravy a záchranu památek. Kraj na příští rok výrazně zvýšil své dotační památkové programy. Na zapsané kulturní památky, drobné památky v krajině nebo na obnovu stavebního fondu v památkových rezervacích půjde ve dvou dotačních programech celkem až 26,5 milionu korun, to je dosud nejvíc. Letos bylo v těchto programech kolem 13,5 milionu korun, řekl ČTK hejtmanův náměstek pro kulturu a památkovou péči Martin Baxa (ODS).


"Stav kulturních památek v kraji není utěšený. Jsou tu desítky památek, které potřebují akutní pomoc, a stovky památek, které potřebují dlouhodobou pomoc," řekl. Program na zapsané kulturní památky bude mít k dispozici 22 milionů korun, letos to bylo kolem 12 milionů. "Kromě samotné obnovy kulturních památek ve smyslu stavebním, tam bude například také část, která se týká varhan," řekl Baxa.

O dotaci mohou žádat majitelé kulturních památek - jednotlivci, církve, obce i spolky. Výše příspěvků se liší, nejvíc mohou získat majitelé národních kulturních památek, a to až milion korun. Část peněz půjde i na opravy varhan v památkově chráněných objektech. V kraji je několik cenných nástrojů, na jejichž opravy jsou třeba miliony korun. Získat dotace je ale problematické. O záchranu mnohdy jedinečných nástrojů se snaží různými sbírkami, sériemi benefičních koncertů a podobně získat peníze spolky, nadšenci či farnosti.

Z letošního 1,5 milionu na 4,5 milionu korun vzroste příští rok také dotační program na obnovu historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách, staveb drobné architektury i na kopie soch v exteriéru.

O dotace se nebudou ucházet krajem zřizované organizace, muzea a galerie, které sídlí památkových objektech. Jejich případné opravy bude kraj řešit jinou cestou, dodal Baxa.
0 komentářů
přidat komentář