Kongresové centrum Praha vypsalo soutěž na dostavbu budovy

Vložil
ČTK
14.12.2016 14:55
Praha

Praha - Kongresové centrum Praha (KCP) vyhlásilo mezinárodní architektonickou soutěž, ve které mají architekti navrhnout možnosti rozšíření výstavních ploch a úpravy přilehlého Pankráckého náměstí. Na tiskové konferenci v prostorách KCP to dnes řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a nedávno jmenovaný ředitel Kongresového centra Praha Roman Ray Straub. Výsledky soutěže budou známy v polovině roku 2017.


Nová hala bude stát v jižním sektoru areálu KCP, kde je nyní parkoviště. Bude mít 5000 metrů čtverečních a vyjde na 250 až 300 milionů korun.

Kongresové centrum Praha, největší kongresové centrum v Česku, je podle mnohých architektonickým pohrobkem socialismu. "Kongresové centrum nepatří ke skvostům architektury, je to budova poplatná době, ale musíme se s ní nějak vypořádat," uvedla primátorka. "Veřejný prostor je pro nás velice důležitý a snažíme se o jeho kultivaci," doplnila. Jmenovala mimo jiné Malostranské nebo Václavské náměstí.

Praha je menšinovým vlastníkem KCP, má v něm podíl 45,65 procenta. Většinovým majitelem centra je stát. KCP se v roce 2014 vstupem státu do majetkové struktury zbavilo zhruba dvoumiliardového dluhu. Do dluhu původně ve výši až čtyř miliard se dostalo v roce 2000 kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Letos podle předsedy představenstva Radima Haluzy skončí hospodaření KCP se ziskem zhruba 100 milionů korun. Na obnovu budovy a dostavbu nové haly má firma na kontě připravenou více než miliardu korun. Město před časem kvůli rekonstrukci a odstranění vnitřního dluhu navýšilo základní jmění firmy o 800 milionů korun. Oprava interiérů už podle Haluzy začala a potrvá do konce příštího roku. Dostavba nové haly by mohla začít v roce 2018 nebo 2019, řekl ČTK.

Součástí KCP je spolu s hotelem Holiday Inn také Business Centrum Vyšehrad. Kapacita prostor centra umožňuje konání kongresů až pro 9300 účastníků ve více než 50 sálech, saloncích a jednacích místnostech.

Kongresové centrum Praha, původně Palác kultury, se stavělo od roku 1976 pět let, mimo jiné pro sjezdy tehdy vládnoucí komunistické strany. Patří k nejméně oblíbeným pražským stavbám, podle odborníků ale třeba akustika Kongresového sálu patří k nejlepším na světě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články