Ostrava chce vybudovat novou lávku do Dolní oblasti Vítkovice

Vložil
ČTK
07.12.2016 19:30
Ostrava

nerealizovaný návrh lávky pro Novou Karolinu od Evy Jiřičné
Ostrava - Ostrava chce vybudovat novou lávku přes řeku Ostravici. Propojila by turisty vyhledávanou Dolní oblast Vítkovic s centrem města i cyklostezkami kolem Ostravice. Podobu lávky by měli navrhnout architekti v soutěži, kterou se město chystá vypsat, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO). Lávka by sloužila nejen cyklistům, ale také pro pěší.


Město podle primátora do budoucna plánuje další rozšiřování sítě cyklostezek a cyklotras. Propojení Dolní oblasti s centrem města požadovali i místní. Tyto návrhy totiž padaly i v rámci příprav nového strategického plánu města, který nyní město různými formami řeší i přímo s Ostravany.

"Součástí této připravované cyklotrasy by měla být i lávka pro cyklisty a pěší přes řeku Ostravici, která se bude nacházet zhruba kilometr proti toku řeky Ostravice od současné Hradní lávky," uvedl primátor.

Ostrava se nedávno rozhodla vypsat hned několik architektonických soutěží. Vyřešit mají budoucí podobu prostranství náměstí Msgre Šrámka u opravené Katedrály Božského Spasitele v centru města, Uměleckou ulici v těsné blízkosti Galerie výtvarného umění nebo třeba podobu historických jatek. Podle primátora si město chtělo tento způsob vyzkoušet i u ryze technické stavby, jakou bude právě nová lávka.

"Ztotožňujeme se s tím, že by město mělo kultivovat veřejný prostor. Jednou z těchto cest je právě širší využití architektonických soutěží," podotkl primátor. O vypsání soutěže ale na svém prosincovém zasedání ještě musí rozhodnout zastupitelé. Cyklistická trasa včetně lávky by podle primátora mohla vzniknout v roce 2018.
0 komentářů
přidat komentář

Související články