Stavba roku Královéhradeckého kraje 2016

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
06.12.2016 17:20
Hradec Králové

Hradec Králové - Titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2016 dnes získaly revitalizace benediktinského kláštera v Broumově na Náchodsku a pekárna v Choustníkově Hradišti na Trutnovsku. Odborná porota ještě udělila tři čestná uznání a dvě zvláštní ceny. Do letošního 13. ročníku soutěže stavbaři, investoři a architekti přihlásili 16 staveb, o čtyři více než loni. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.


Investorem revitalizace kláštera na vzdělávací a kulturní centrum bylo Benediktinské opatství svatého Václava v Broumově. Projektantem stavby byl náchodský projektový a inženýrský ateliér INS, dodavatelem stavby firma Hochtief. Náklady opravy kláštera, která se uskutečnila v letech 2013 až 2015, činily asi čtvrt miliardy korun a uhradily je evropské dotace.

Rekonstrukce, při níž byla opravena přibližně jedna pětina rozsáhlé klášterní budovy, zahrnovala například vybudování nových rozvodů vody, elektřiny, odpadů či topení. V budově kláštera vzniklo nové nahrávací studio, koncertní sály a učebny. Stavbaři také opravili klášterní zahradu, kde například opravou někdejšího dřevníku vznikl multifunkční sál.

Pekárnu v Choustníkově Hradišti postavila nákladem téměř půl miliardy korun rodinná firma Beas, která je s více než 240 zaměstnanci předním výrobcem pečiva na východě Čech. Pekárnu vyprojektovala vysokomýtská společnost BKN a v letech 2014 až 2015 postavila firma POZEMSTAV Prostějov. Firma Beas se pro stavbu rozhodla pro již nedostatečnou výrobní kapacitu v pekárně Lično na Rychnovsku, další výrobnou se přiblížila svým zákazníkům. Firma se podle svého vyjádření snažila začlenit pekárnu do venkovské krajiny Podkrkonoší tak, aby nevznikla pouze "další montovaná bouda".

Čestná uznání získaly rekonstrukce barokního hospitalu v Kuksu na Trutnovsku, stavba kongresového a wellness centra společnosti Veba v Broumově a výukové a výzkumné centrum Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Zvláštními cenami porota ohodnotila elektrárnu na biomasu v Mostku na Trutnovsku a rekonstrukci hradecké Bílé věže.

Kraj se oceněním hodnotných projektů podle hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) snaží motivovat investory k tomu, aby neopomíjeli estetický a urbanistický rozměr každé stavby. "Chápu to jako náš symbolický příspěvek k vyváženému rozvoji regionu," uvedl.

Stavby z hradeckého kraje se často prosazují v celostátním měřítku. Právě rekonstrukce hospitalu Kuks letos získala republikový prestižní titul Stavba roku ČR. Loni ocenění Stavba roku ČR získal Komenského most v Jaroměři, v roce 2014 si toto ocenění odnesla nová kabinová lanovka na Sněžku. V minulých letech tento prestižní titul získaly také společenské centrum Uffo v Trutnově, areál krajského sídla Regiocentrum Nový pivovar a budova hradecké studijní a vědecké knihovny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články