Blansko nepodpořilo výstavbu divadla

Zdroj
Libor Popela
Vložil
ČTK
23.11.2016 16:35
Blansko

Blansko - Radní Blanska nepodpořili zamýšlenou výstavbu divadla v centru. Divadelníci s tím nesouhlasí a připravují průzkum názorů obyvatel města. ČTK to dnes řekla Eva Petrželová ze spolku Circulus, který s nápadem na výstavbu přišel.


Podle spolku by divadlo mohlo stát na pozemcích města v místě po zbouraném hotelu Dukla, zabralo by především sklepní prostory po hotelu. Rozpočet projektu se pohybuje mezi 23 až 29 miliony korun. Podle Petrželové je spolek, pod kterým funguje divadelní skupina Kolárka, schopen peníze sehnat od sponzorů a z grantů. To je ale nyní v ohrožení.

"Nikdo si snad nepředstavuje, že bez podpory a souhlasného vyjádření města lze získat finanční přísliby. Zvláště, když postavená budova by následně zůstala v majetku města," uvedla Petrželová.

Podle starosty Blanska Iva Poláka (ČSSD) je myšlenka na stavbu divadla zajímavá. "Ekonomické otázky však představitelé projektu nerozpracovali na takové úrovni, aby byly akceptovatelné a zaručovaly bezproblémovou existenci divadla se všemi specifiky," uvedl starosta. Záměr provozovat v novém objektu alternativní divadlo s úzkým okruhem diváků je podle něj velmi riskantní. Spolek podle Poláka nezaručil ani garanci případné dostavby divadla v případě, že některý ze sponzorů by z různých důvodů nemohl v investicích pokračovat.

Argumentace rady města podle Petrželové svědčí o nedostatečném prostudování podkladů. "Rozhodně nejde o alternativní divadlo a rozhodně ne bez diváků. Vždyť divadlem Kolárka projde ročně na 2000 diváků," uvedla. Doplnila, že k projednání v radě, která se návrhem zabývala v úterý, zástupce spolku ani nikdo nepozval, přestože měli přichystanou prezentaci spolu s architekty.

Podle starosty existuje důvodná obava, že by město bylo po čase postaveno před otázku zániku nového divadla nebo by muselo převzít jeho provoz. Uvedl, že město už jednu kulturní organizaci má, a tou je Kulturní středisko města Blanska. "Jeho součástí je Dělnický dům s poměrně velkým sálem a jevištěm pro kulturní akce i divadelní představení," řekl.

Divadlo Kolárka sídlí v budově v Kollárově ulici. Objekt je ale zchátralý. Podle Petrželové nedůstojné prostředí bez stabilního zázemí způsobuje, že další rozvojové aktivity divadelního spolku jsou omezené.
0 komentářů
přidat komentář

Související články