Hradec ocenil návrhy lokality Rozárka, možná na ní bude rozhledna

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
23.11.2016 14:40
Hradec Králové

Hradec Králové - Rozhledna, netradiční hřiště pro děti a dospělé či restaurace by mohly v budoucnu vyrůst v atraktivní lokalitě Rozárka na kopci na jižním okraji Hradce Králové. Počítají s tím vítězné návrhy podané mladými architekty do architektonicko-krajinářské soutěže na využití Rozárky, kterou vyhlásila radnice. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Vítězné návrhy poslouží jako podklad pro budoucí rozhodování města, jak zatím chátrající lokalitu vhodně využít.

Porota hodnotila 12 návrhů a na první místo vybrala návrh od Davida Jánského a Štěpánky Úlehlové. Jejich koncepce počítá s vystavěním štíhlé ocelové rozhledny s perforovaným cihlovým pláštěm a s cihlovou plochou u paty rozhledny. Dále počítá s parkovištěm mezi stromy a s bistrem, které by bylo současně autobusovou zastávkou. Navrhli i místo pro sport a vysázení sadu s možností hostin u dlouhého stolu.

S vybudováním vyhlídek počítají návrhy na druhém a třetím místě. Autoři návrhu na druhém místě David Poloch a Adam Bažant v lokalitě uvažují s vícefunkčním dřevěným objektem prolézaček s malým občerstvením. Součástí návrhu na třetím místě od Lukáše Kemra je například letní kino a restaurace až pro 120 hostů.

Soutěžící podle náměstka primátora Jindřicha Vedlicha přinesli množství neotřelých a originálních návrhů. "Jako velmi důležité spatřuji propojení Rozárky s lesoparkem," uvedl.

Do soutěže se mohli přihlásit pouze architekti narození v roce 1981 a mladší. Autoři oceněných návrhů získají od města odměny v řádech desítek tisíc korun. Radnice návrhy veřejnosti představí na výstavě v městské knihovně ve Wonkově ulici od 24. listopadu do 19. prosince.

Prostor Rozárky, který má asi 2,6 hektaru, Hradečané rádi vyhledávají jako místo, odkud je pěkný výhled na město, Krkonoše a Orlické hory. V minulosti na Rozárce, která má nadmořskou výšku 276 metrů a své okolí převyšuje asi o 50 metrů, fungoval lyžařský vlek. Od roku 1992, kdy areál opustil hradecký lyžařský klub, území chátrá. Lokalita je porostlá travou a stromy.

Město předpokládá, že by v budoucnu hledalo vhodné využití i pro lesopark severně od Rozárky. Přiléhá k největšímu hradeckému sídlišti Moravské Předměstí a je, na rozdíl od Rozárky, v držení soukromých vlastníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články