Mariánské Lázně chtějí rekonstruovat historický dům Chopin

Zdroj
Štěpánka Bartoňová
Vložil
ČTK
21.11.2016 18:35
Mariánské Lázně

Mariánské Lázně - Mariánské Lázně připravují na příští rok rekonstrukci historického domu Chopin. Dům na hlavní třídě je dějištěm kulturních akcí a sídlí v něm infocentrum, provozní zázemí už je ale zastaralé. Město již zadalo zpracování projektové dokumentace za 1,3 milionu. Rekonstrukce by měla stát řádově miliony korun. Mariánské Lázně proto chtějí žádat o dotaci, řekl ČTK místostarosta Vojtěch Franta (Piráti).


"Infocentrum je třeba modernizovat. V současnosti je ten dům také bariérový, chceme tam udělat výtah, chceme propojit všechna ta patra tak, aby se tam dostali i handicapovaní. Je tam Západočeský symfonický orchestr, Chopinův památník, hudební síň a malá scéna. Takže vlastně celý ten dům by měl sloužit nějakým kulturně-společenským účelům. Bavili jsme se i o tom, že by tam mohlo vzniknout ubytování pro účinkující," řekl Franta.

Projektovou dokumentaci město zadalo s podmínkou, že musí být zpracovaná včas, aby bylo možné do března příštího roku požádat o dotaci. "Výběrové řízení vyhrál pražský architekt s celkem odvážným návrhem. Bude ale nyní limitován termínem. Chceme čerpat z programu na obnovu památek pro nominanty na seznamu UNESCO," řekl místostarosta.

Rekonstrukce domu má být jedním z kroků ke zvelebení centra města, na němž chce město spolupracovat mimo jiné se společností Cimex. Společnost ve městě vlastní několik hotelů a přišla s plánem na miliardovou proměnu parku právě za domem Chopin a radnicí. Mariánské Lázně už s Cimexem podepsaly memorandum o vzájemné spolupráci.

Chopinův dům s číslem popisným 47 je na Hlavní třídě poblíž centrálního parku. Byl postaven v první etapě výstavby města mezi lety 1819 a 1820, od roku 1958 je památkové chráněn. Od roku 1960 je ve druhém patře domu umístěn památník Fryderyka Chopina, který v domě v roce 1836 pobýval. Samotná expozice i další části domu byly několikrát rekonstruovány.
0 komentářů
přidat komentář