FA ČVUT oslaví 40 let obnovení své samostatné existence

Vložil
Tisková zpráva
18.11.2016 00:35
"Od nového školního roku samostatné fakulty architektury," hlásala titulní strana časopisu Československý architekt dne 14. 9. 1976. Čtyřicetiletá relativně krátká historie Fakulty architektury je ale spjata s dlouhou historií Českého vysokého učení technického v Praze od jeho založení v roce 1707. U příležitosti výročí ocení FA ČVUT významné osobnosti české a zahraniční architektury. Práce pedagogů a absolventů představí výstava v Galerii Jaroslava Fragnera, historii školy a její směřování připomene publikace FA ČVUT 1976-2016.

Oslavy 40. výročí obnovení samostatné existence Fakulty architektury kulminují v listopadu tohoto roku. Na slavnostním zasedání v Betlémské kapli dne 24. listopadu budou osobnostem české a zahraniční architektury uděleny medaile za významnou pedagogickou a vědeckou činnost spojenou s ČVUT. Na stejný den je plánováno zahájení výstavy v Galerii Jaroslava Fragnera a křest knihy FA ČVUT 1976-2016.

Výstava i publikace představí historii školy, vývoj výuky architektury nebo vybraná díla absolventů a pedagogů a vzpomenou význačné osobnosti fakulty. Do přípravy jejich medailonů se v rámci ankety Osobnost FA ČVUT zapojili také bývalí studenti. Zakončení oslav proběhne v lednu 2017 v Nové budově ČVUT a bude spojeno se slavnostní vernisáží výstavy ateliérových projektů FABRIKA zimní 2017.

Vizuální styl oslav, který zpracovalo grafické studio Mütanta, je odvozen od samotné budovy fakulty. Jeho základem jsou vyabstrahované fotografie typických barevných akcentů jejího interiéru a hlavním typografickým prvkem logotyp FA ČVUT 1976-2016.

Fakulta architektury ČVUT v Praze počítá svou samostatnou existenci od data 22. 9. 1976, kdy vstoupil v platnost Předpis č. 107/1976 Sb. Nařízení vlády České socialistické republiky o fakultách architektury na Českém vysokém učení technickém v Praze a na Vysokém učení technickém v Brně.

"Obnovení samostatných fakult architektury vyčleněním architektonických oborů z fakult stavebních v roce 1976 bylo motivováno především snahou vytvořit samostatnější a specifičtější prostředí pro vzdělávání architektů i pozemních stavitelů," vysvětluje děkan FA ČVUT Ladislav Lábus.

Výuka architektury na ČVUT má dlouhou tradici, tvořila vždy přirozenou součást vzdělání techniků a podílela se na ní řada významných českých architektů. V 19. století zde působili například Jiří Fišer, tvůrci Národního divadla Josef Zítek a Josef Schulz, Antonín Balšánek, Josef Fanta nebo Jan Koula.

Během 40 let samostatné existence vzešla z FA ČVUT řada vynikajících architektů. Systém výuky s důrazem na ateliérovou tvorbu přivedl do pedagogického sboru fakulty špičkové architekty, urbanisty a designéry, kteří jsou známi a oceňováni za svá díla, realizace, projekty a publikace v ČR i v zahraničí.

Významným mezníkem v novodobé historii fakulty bylo postavení Nové budovy ČVUT od profesorky Aleny Šrámkové a jejího týmu, ve které od roku 2011 FA ČVUT sídlí. Zlepšení podmínek pro výuku znamenalo nové možnosti jejího dalšího rozvoje. Dosud jednooborově zaměřená FA otevřela v roce 2009 nový studijní program Design a v roce 2015 akreditovala nový obor Krajinářská architektura.

"Pro další vývoj architektury a prostředí bude rozhodující, zda naši studenti překlenou hypertrofii individualismu moderní architektury, hekticky členící architekty na superstar a ty ostatní, co nakonec definují naše okolí. Stále více bude záležet, jestli kromě ambicí budeme schopni učit při navrhování staveb skromnosti a pokoře i obdivu nejen k přírodě, zvířatům nebo počítačům, ale i lidem a našemu prostředí," hovoří v souvislosti s výročím o budoucnosti fakulty Ladislav Lábus.
0 komentářů
přidat komentář