Vary pošlou do základů Národní knihovny uhlí a vřídlovec

Vložil
ČTK
18.09.2006 20:00
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarský kraj pošle do základního kamene připravované stavby Národní knihovny, jež má vyrůst v Praze na Letné, dva nerosty, které tento region nejvíce symbolizují. Bude jím Vřídlovec z Karlových Varů a hnědé uhlí ze Sokolovska. Vřídlovec mohou lidé vidět do čtvrtka ve vestibulu Krajské knihovny v Karlových Varech. ČTK to dnes oznámila mluvčí knihovny Jana Dusilová.

    Vřídlovec pochází z karlovarské lokality Zámecký vrch a jeho stáří je asi 100.000 let. Kus uhlí z povrchového dolu na Sokolovsku má rozměry zhruba 30 krát 30 centimetrů. "Nerosty pro symbolický základní kámen Národní knihovny předají zástupci Svazu knihovníků a informačních pracovníků z jednotlivých regionů v pátek na happeningu Národ sobě II," uvedla Dusilová.
    Do zahájení výstavby nové budovy budou kameny uloženy v současném sídle Národní knihovny, pražském Klementinu. Při zahajování staveb se často poklepává na základní kámen. Svážení kamenů z různých historických míst je však výjimečné a připravovaný happening svým názvem odkazuje na podobnou akci při stavbě Národního divadla koncem 19. století.
    Nová budova Národní knihovny by měla vyrůst v Praze na Letné do roku 2010. Podle propočtů z roku 2004 by měla stát přibližně 1,8 miliardy korun. Do mezinárodní projektové soutěže na její stavbu se přihlásilo 760 architektů, studií a ateliérů z celého světa.
0 komentářů
přidat komentář