Ústecký most před Labe čeká rekonstrukce

Vložil
ČTK
13.11.2016 10:20
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Most dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem čeká kompletní rekonstrukce. Stát bude podle prvních odhadů zhruba 190 milionů korun. Ústecký kraj, kterému most přes řeku Labe v centru krajského města patří, se na opravy pokusí získat dotaci, řekl ČTK hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Most, který spojuje centrum města se čtvrtí Střekov, byl postaven v letech 1934 až 1938 a slouží automobilové dopravě. Zároveň přes něj vede trakční vedení ústecké MHD. Ve špatném stavu je již několik let. Zastupitelé dostanou záměr jeho oprav na stůl ještě do konce roku. "Pokud by šlo všechno dobře a předpokládám, že zastupitelstvo kraje v prosinci schválí tuto akci, tak mámě minimálně rok na to, než bude připravena projektová dokumentace. Myslím si, že pokud by šlo všechno dobře, mohlo by se někdy začátkem roku 2019 začít," řekl ČTK Bubeníček. Samotné opravy by měly podle hejtmana trvat tři až čtyři roky.

Minimálně na rok a půl by byl most zcela uzavřený. Předpokládaná cena oprav je 190 milionů korun. Skutečné náklady ukáže až výběrové řízení. Most spravuje krajská příspěvková organizace Správa a údržba silnic Ústeckého kraje. "Samozřejmě, pokud by se podařilo získat evropské peníze nebo peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury, tak se zlobit nebudeme. Pokud bychom je nezískali, tak stav mostu je takový, že se to udělat musí a kraj by musel ve svých rozpočtech ty peníze najít," doplnil Bubeníček.

Ještě letos nechá kraj na most instalovat ocelové sítě, které by měly zachytávat jeho drolící se části. Ty ohrožují na střekovské straně cyklostezku, na druhé straně pak hlavní tah z Ústí nad Labem na Děčín.

Celková rekonstrukce čeká i most přes Labe v Roudnici nad Labem, který je v havarijním stavu. Opravy budou stát asi 150 milionů korun. Investiční záměr zastupitelé schválili už v září.
0 komentářů
přidat komentář

Související články