Stadice věnovaly kámen do základů nové Národní knihovny

Vložil
ČTK
16.09.2006 00:25
Itálie

Řím

Stadice (Ústecko) - Stadice na Ústecku dnes poslaly do Prahy kámen od místního pomníku Přemysla Oráče. Bude uložen do základů nové budovy Národní knihovny, která by měla vyrůst v Praze na Letné do roku 2010. Čedičový kámen si odvezl ze Stadic ředitel ústecké Severočeské vědecké knihovny Aleš Brožek. "Týden bude v naší knihovně. V pátek 22. září ho předáme v Praze zástupcům Národní knihovny," řekl ČTK Brožek.

    Na knihovnický happening, který se pod názvem Národ sobě II uskuteční na Letné, přivezou podle něj kameny do základů nové stavby knihovníci i z dalších historicky významných míst Česka. Do zahájení výstavby nové budovy budou kameny uloženy v současném sídle Národní knihovny, pražském Klementinu. Při zahajování staveb se často poklepává na základní kámen. Svážení kamenů z různých historických míst je však výjimečné a připravovaný happening svým názvem odkazuje na podobnou akci při stavbě Národního divadla koncem 19. století.
    Josef Macháček, starosta Řehlovic, pod které Stadice spadají, ČTK řekl, že obec si považuje možnosti věnovat kámen do základů Národní knihovny. "Nyní, když už se Jirásek tolik nečte, si snad tímto počinem opět řada lidí připomene báj o Přemyslu Oráčovi ze Stadic," řekl ČTK Macháček.
    Nová budova Národní knihovny by měla vyrůst v Praze na Letné do roku 2010. Podle propočtů z roku 2004 by měla stát přibližně 1,8 miliardy korun. Do mezinárodní projektové soutěže na její stavbu se přihlásilo 760 architektů, studií a ateliérů z celého světa.
    Soutěžní projekty bude posuzovat mezinárodní porota v čele s britskou architektkou iráckého původu Zahou Hadidovou. Členy poroty jsou francouzský architekt Dominik Perrault, autor nové francouzské národní knihovny, britská architektka českého původu Eva Jiřičná a mexický architekt José Grinberg. V porotě budou také primátor Pavel Bém, ředitel Národní knihovny, český architekt Petr Bílek a protože se bude stavět na hranici památkového území, zasedne v porotě i zástupce UNESCO.
0 komentářů
přidat komentář