V domě v centru Olomouce je místo úředníků 13 městských bytů

Vložil
ČTK
08.11.2016 08:30
Olomouc

Olomouc - Nové městské byty vznikly na Dolním náměstí v historickém centru Olomouce díky rekonstrukci starého domu, ve kterém dříve sídlili radniční úředníci. Po jejich přestěhování do nové budovy magistrátu bylo letos v domě postaveno 13 nájemních bytů včetně malometrážních. Rekonstrukce domu stála 8,5 milionu korun a první nájemníci by se do bytů měli nastěhovat na začátku příštího roku.

"Zájem o bydlení v centru města je ještě před dokončením rekonstrukce domu mimořádný. S potěšením proto hodnotím, že se ze všech původně zvažovaných variant, mezi nimiž figurovalo komerční využití prostor nebo prodej domu, podařilo prosadit právě tuto," řekl dnes novinářům primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD), Míní, že nové nájemní byty můžou přispět k oživení centra Olomouce.

Rekonstrukce domu začala v dubnu a podle smlouvy se stavební firmou má být dokončena v prosinci. "Vzhledem k tomu, že přestavba probíhá po celou dobu velmi úspěšně, přislíbila stavební firma dokončení prací v předstihu do 30. listopadu. První nájemníci by se proto mohli do nových bytů stěhovat už od 1. ledna 2017," uvedl primátorův náměstek Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Plocha nových bytů se pohybuje od 32 metrů čtverečních do 89 metrů čtverečních. Nájemníci za metr čtvereční městu zaplatí 100 korun. Byty budou přiděleny pomocí obálkové metody, kdy o nových nájemnících rozhodne výše nabídnuté ceny za uzavření nájemní smlouvy. Návratnost investice do vybudování 13 nájemních bytů radnice odhadla na 15 až 20 let.

Podle ředitele Správy nemovitostí Olomouc (SNO) Romana Zelenky je o nové městské byty na Dolním náměstí velký zájem. "Očekáváme více než stovku zájemců," řekl Zelenka, podle kterého v posledních letech poptávka po městských bytech výrazně vzrostla. "Poptávka je enormní, protože lidé stále raději bydlí v městském bytě než u soukromníka. Když město nabídne byt k nájmu, tak máme i 30 zájemců o jeden byt," uvedl Zelenka.

Na začátku 90. let minulého století bylo v Olomouci 16.000 městských bytů, z nichž část byla při restitucích vrácena původním majitelům. Většina bytů byla prodána nájemníkům. Město nyní vlastní pouze 1800 bytů.

Nové byty na Dolním náměstí jsou vybudovány v historickém domě, který je nemovitou kulturní památkou. Město nemovitost původně chtělo prodat, kupec se ale nenašel. Dům je nyní na seznamu nemovitostí, které si radnice chce v následujících letech ponechat. V přízemí historickému domu bude nadále fungovat prodejna s ovocem a zeleninou i obchod s domácími potřebami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články