Českou cenu za architekturu získal dům a ateliér od Petra Stolína

Vložil
ČTK
07.11.2016 22:35
Petr Stolín


Praha - Hlavní cenu v nové soutěži Česká cena za architekturu získal dům a ateliér Zen-Houses od libereckého architekta Petra Stolína. Z 63 nominovaných dnes mezinárodní porota vyhlásila ještě sedm finalistů. Za výjimečné počiny na poli architektury byli mimo jiné oceněni autoři Pražských stavebních předpisů.

Podle poroty ale stojí za povšimnutí, že žádná z nejvýše hodnocených prací nebyla postavena v Praze. "Tato skutečnost vypovídá o širokém záběru architektonických aktivit napříč zemí a jejich vysoké kvalitě, ale zároveň se tak poodkrývá znepokojující rozvoj hlavního města, které se potýká s mnoha typickými urbanistickými problémy," uvedli porotci.

Do prvního ročníku soutěže České komory architektů (ČKA), jež byla otevřena architektonickým realizacím za posledních pět let, se jich přihlásilo 475. Vítěze dnes pořadatelé vyhlásili v prostoru Jatka 78 v pražských Holešovicích. Všechna oceněná díla od 9. listopadu vystaví pražské centrum DOX a v březnu brněnská Galerie architektury.

Zen-Houses v Liberci tvoří dva vzájemně propojené kvádrové objekty. Mají neobvyklý plášť z průhledných akrylátových panelů, které ukazují kostru z měkkého dřeva. Ze dřeva, překližky a kovu jsou i interiéry, dům je z prostých materiálů, a tedy méně nákladný. Podle poroty může být považován za prototyp svého druhu, a to především kvůli své přizpůsobivosti plánu, situaci a měřítku. Jde o systém, který může být podle potřeby pozměněn tak, aby sloužil jednotlivci, rodině či městu.

"Prostý, ekonomický a nenáročný projekt je charakterizován specifičností své lokace, schopností na toto prostředí reagovat, svou unikátností i snahou provokovat a sebejistě zkoušet nové principy i za cenu případných chyb. Díky tomu všemu Zen-Houses dokázal uspět a bezesporu se tak jedná o vynikající dílo, o stavbu se skutečnou ambicí pokoušet hranice a stát se vzorem pro mnohé z nás," uvedla porota.

Do finále postoupila široká škála projektů. Jsou mezi nim rozsáhlé úpravy industriální oblasti Dolních Vítkovic a revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli, za nimiž oběma stojí AP atelier Josefa Pleskota. Ve finále jsou dvě výrazné stavby z roku 2014 - trapistický klášter Nový dvůr (autoři John Pawson a Jan Soukup) a Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (Petr Hájek Architekti).

0 komentářů
přidat komentář

Související články