Hamburk převzal po letech průtahů budovu Labské filharmonie

Zdroj
Martin Weiser
Vložil
ČTK
05.11.2016 13:10
Hamburk/Berlín - Severoněmecké město Hamburk včera slavnostně z rukou stavebních společností převzalo budovu Labská filharmonie. Objekt, jehož stavba mnohonásobně překročila původní rozpočet a výrazně se protáhla, se má stát novou ikonou tohoto přístavního města. Pro koncerty se filharmonie, jejíž střecha připomíná rozbouřenou hladinu nedalekého Severního moře, otevře v lednu.

"To, že se Hamburk rozhodl pro stavbu Labské filharmonie, bylo správné rozhodnutí," řekl dnes novinářům hamburský primátor Olaf Scholz o stavbě, která měla původně stát 77 milionů eur (dvě miliardy korun), nakonec ale byla zhruba desetkrát dražší. Náklady se zastavily až na částce 789 milionů eur (21,3 miliardy korun).

Stavbu, která začala v roce 2007, také zkomplikovaly průtahy a několikaletý právní spor, takže nebyla dokončena v roce 2010, jak se původně plánovalo, ale až letos.

Přesto podle Scholze stojí výsledek za to a má potenciál nadchnout svět. Hamburský primátor budovu, která je členěna do tří úrovní, považuje za architektonicky fascinující. Labská filharmonie, která leží v srdci starého hamburského přístavu, podle něj navíc nabízí jeden z nejlepších koncertních sálů na světě.

Návštěvníky poprvé k vystoupení filharmoniků pozve 11. ledna příštího roku. Už předtím se ale pro veřejnost otevře vyhlídková platforma umístěná mezi původní budovou přístavního skladu a nástavbou s dvojicí koncertních sálů. Ve 37 metrech nad zemí nabídne návštěvníkům za dvě eura (54 korun) výhled na přístav i město.

Vedle toho budova, která je přes 100 metrů dlouhá a v nejvyšším bodě 110 metrů vysoká, pojme také hotel s 244 pokoji, více než 500 parkovacích míst a menší koncertní sály nebo restaurace. Unikátní jsou podle stavitelů 82 metrů dlouhé obloukovité jezdící schody, které návštěvníky vozí do nitra budovy.

Samotný velký koncertní sál pojme 2100 posluchačů, z nichž žádný nebude sedět dále než 30 metrů od hudebníků. V bílém sále s rychle stoupajícími řadami šedých čalouněných křesel jsou také varhany s celkem 4765 píšťalami.

I díky dvojitému odhlučnění, speciálně zakřiveným stěnám a kruhu pod stropem, který vrací zvuk zpět do sálu, by měla být akustika na nejvyšší úrovni. "Jestli ten sál bude znít aspoň z poloviny tak dobře, jak vypadá, pak bude Labská filharmonie neporazitelná," věří zdejší intendant Christoph Lieben-Seutter.
0 komentářů
přidat komentář