Veřejnosti se otevře Kramářova vila a ministerstvo průmyslu

Vložil
ČTK
28.10.2016 10:20
Praha

Josef Fanta

Praha - U příležitosti dnešního státního svátku bude veřejnosti zpřístupněna Kramářova vila v Praze, která slouží jako rezidence českých premiérů. Den otevřených dveří pořádá i ministerstvo průmyslu a obchodu. V historické budově na vltavském nábřeží si zájemci budou moci prohlédnout exponáty dokumentující vývoj jízdních kol.

Prohlídku interiérů a zahrady Kramářovy vily bude provázet odborný výklad historiků. Návštěvníky seznámí s historií a současností budovy i s životem jejích prvních majitelů, kterými byli československý premiér Karel Kramář a jeho manželka Naděžda.

Vila z roku 1915 má 56 místností. Po smrti manželů Kramářových přešel objekt do vlastnictví Společnosti dr. Karla Kramáře, která vilu pronajala Národní galerii. Posléze nemovitost převzalo Národní muzeum a v roce 1952 se dostala do správy Úřadu předsednictva vlády, které ji využívalo k reprezentačním účelům a ubytování státních návštěv. Od roku 1998 vila slouží jako rezidence českých premiérů.

Pro veřejnost byla Kramářova vila otevřena naposledy letos v květnu v rámci festivalu architektury Open House. Další den otevřených dveří byl původně plánovaný na 28. září, z technických důvodů byl ale přesunut na dnešek.

Kromě premiérské rezidence se veřejnosti otevře sídlo ministerstva průmyslu a obchodu v ulici Na Františku. Rozlehlá budova s prosklenou kopulí byla postavena v letech 1928 až 1934 podle návrhu architekta Josefa Fanty. "Návštěvníci se mohou těšit nejen na prohlídku reprezentativních prostor budovy, ale i zajímavé cyklistické sbírky Národního technického muzea, které mapují historický vývoj jízdních kol," slibuje ministerstvo. Vystaveny budou kostitřasy, vysoká kola a raritní tříkolky pro dospělé.

O dnešním státním svátku budou mít lidé tradičně možnost nahlédnout i do sídla Senátu a Poslanecké sněmovny. Parlament zpřístupní své historické i reprezentační prostory, stejně jako jednací sály, kde se schvalují zákony.
0 komentářů
přidat komentář

Související články