Brno vybuduje na hradě Špilberk lapidárium a zázemí

Vložil
ČTK
27.10.2016 14:55
Brno



Brno - Na hradě Špilberk v Brně vznikne v příštích letech lapidárium pro kamenné předměty, odborné zázemí pro hrad a restaurátorské dílny. Celková investice je skoro 113 milionů korun. Brno získalo více než stomilionovou dotaci z Evropské unie, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO).


Rekonstrukce se dotkne severního přístavku hradu a nevyužívaného vodojemu. Vodojemy tvoří dva oddělené podzemní prostory, které v minulosti sloužily jako zásobárna pitné vody pro město. Vznikne tam lapidárium s kamennými prvky ze sbírek Muzea města Brna. Vytvoří se také nové restaurátorské dílny jako zámečnická dílna, kovodílna, dílna na dřevo, kámen, kůži a papír, ale také skladovací prostory. Rekonstrukcí severního přístavku se zmodernizuje vstupní prostor do špilberských kasemat.

Brno dostalo podle Mrázka na vybudování lapidária a dílen dotaci už v minulém programovacím období. "Byli jsme ale na absolutní hraně realizovatelnosti. I když už jsme skoro měli zhotovitele, výběrové řízení jsme nakonec nedotáhli. Pokud bychom akci nedokončili do uplynutí roku 2015, bylo riziko, že bychom značnou část dotace museli vracet," řekl Mrázek. Podle něj město vědělo, že ministerstvo vypíše výzvu znovu.

Špilberk ročně navštíví více než 100.000 platících návštěvníků. Některé jeho části jsou přístupné zdarma. V posledních letech skončila po 30 letech prací hlavní část oprav hradu, které přišly na miliardu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články