O regulační plán Automatických mlýnů se utkají tři soutěžní týmy

Pardubice - Pardubice vyberou ze tří týmů zpracovatele regulačního plánu pro budoucí podobu areálu památkově chráněných Automatických mlýnů a blízkého okolí. Radnice vypsala soutěžní workshop, do nějž se přihlásilo 16 skupin z České republiky i Slovenska. Porota z nich vybrala týmy sestavené ateliéry D3A, re:architekti Michala Kuzemenského a UNIT Architekti.


"Po několika setkáních s vlastníky nemovitostí v lokalitě vypracují ideové studie se základní myšlenkou, kam má lokalita směřovat. Vítěz soutěže se stane zpracovatelem závazného regulačního plánu," řekla ČTK Karolína Koupalová z odboru hlavního architekta pardubického magistrátu.

Porota je složena ze tří nezávislých expertů. Předsedkyní je držitelka Národní ceny za architekturu a ředitelka Sekce detailu města IPR Praha Pavla Melková, členy urbanista a ekonom výstavby Paul Koch, který v Česku realizoval stavby Tančícího domu a Zlatého Anděla v Praze, a londýnský urbanista slovenského původu Igor Marko. Město zastupují primátor Martin Charvát a starosta Městského obvodu Pardubice I architekt Jaroslav Menšík.

Setkání s architektonickými týmy se v minulosti zúčastnili kromě vlastníků Automatických mlýnů také zástupci firmy Goldfein, která zde vyrábí pardubický perník, majitelé firmy e-Velo, Pražské správy nemovitostí a další soukromí vlastníci nemovitostí. V listopadu začnou další workshopy, prezentace ideových studií by se měla uskutečnit zhruba v polovině prosince, kdy porota vybere vítěze soutěže. Ten začne od příštího roku pracovat na regulačním plánu, což mu zabere jeden až dva roky.

Automatické mlýny byly postaveny v letech 1909 až 1911 podle návrhu architekta Josefa Gočára. Další přístavby se uskutečnily ve 20. a 60. letech. Areál je opuštěný od jara 2013. Rakouská společnost GoodMills neúspěšně nabízela mlýny městu, později je prodala prostřednictvím realitní kanceláře obálkovou metodou. Za 25 milionů korun je na konci loňského roku získal architekt Lukáš Smetana s manželkou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články