V Brně stojí nová busta básníka Skácela

Vložil
ČTK
26.10.2016 09:35
Brno

foto: www.brno.cz

Brno - Na jižním svahu brněnského hradu Špilberk si mohou kolemjdoucí prohlédnout bustu básníka Jana Skácela v nezvyklé velikosti. Dnes ji slavnostně odhalili zástupci města společně s autorem sochy akademickým sochařem Jiřím Sobotkou. Svařené nerezové trubky utvářejí básníkovu hlavu s charakteristickým profilem. Brno za ni zaplatilo 2,6 milionu korun.


Portrét básníka tvoří 4500 bezešvých trubek z kartáčované nerezové oceli. Jsou svařeny do tvaru hlavy, která je na vápencovém podstavci. Vedle nápisů ticho, krajina, smrt a dětství je na něm umístěn i QR kód odkazující na webové stránky, na nichž se zájemci přečtou informace o životě a díle brněnského básníka.

Místo, kde bude socha stát. určilo město. Průhledem meti trubkami lze pohlédnout na Brno.

"Chtěl jsem, aby se tvář básníka dívala na město a aby skrze něj mohli vnímat Brno i diváci. Jsem rád, že jsem mohl vytvořit sochu osoby, které si tolik vážím," řekl novinářům Jiří Sobotka.

Skácela připomíná také kašna na brněnském náměstí Svobody. Jsou na ní jeho verše. Básník se silným vztahem k Moravě se narodil ve Vnorovech, většinu svého života ale strávil v Brně. Po Skácelovi je také pojmenovaná ulice v brněnské městské části Královo Pole. Čestný hrob od architekta Ivana Rullera má básník na Ústředním hřbitově.

Nové dílo na Špilberku je součástí projektu Sochy pro Brno, díky němuž vznikla na Zelném trhu stylizovaná socha Wolfganga Amadea Mozarta a Malinovského náměstí zdobí plastika připomínající Thomase Alvu Edisona. Projekt přinesl Brnu také sochu na čestném urnovém pohřebišti Ústředního hřbitova od Václava Fialy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články